«Βόμβα» στα… θεμέλια της «Χρυσής Βίζας» απειλούν να βάλουν οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών γύρω από τις δραστηριότητες του τέως αντιπροέδρου της Jumbo, κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, στην κινεζική αγορά και τη χρήση POS για τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Παράγοντες τους εγχώριου real estate, που έδωσαν το παρών στο 19ο συνέδριο Prodexpo, δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που αυτές θα έχουν στο επίμαχο πρόγραμμα, το οποίο, μάλιστα, φέρεται να έχει τροφοδοτήσει την αγορά με περίπου 1,5 δισ. ευρώ «ζεστό χρήμα», παραδεχόμενοι, ωστόσο, ότι εδώ και καιρό η αγορά βοά για τα κόλπα που μετέρχονται οι επενδυτές εξ Ανατολής, με τη βοήθεια, βεβαίως, εγχώριων παραμεσιτών.

«Αλχημείες»

«Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες Κινέζος μεσίτης, με ευρύ δίκτυο συνεργατών στη χώρα του, με προσέγγισε, προκειμένου να τον βοηθήσω με την αγορά ακινήτων στην Αθήνα. Η πρότασή του ήταν να συστήσουμε από κοινού μία Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (ΙΚΕ) και αφού πουλήσουμε μαζικά ακίνητα σε συμπατριώτες του και δη με “καπέλο”, να την κλείσουμε», αποκαλύπτει στον Ελεύθερο Τύπο υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρίας με αντικείμενο την εκτίμηση και διαχείριση ακίνητης περιουσίας, για να προσθέσει: «Το γεγονός ότι από εμένα εισέπραξε αρνητική απάντηση δεν σημαίνει πως το ίδιο συνέβη και με τον επόμενο. Στον χώρο υπάρχουν πολλοί… καλοθελητές, γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη της θεσμοθέτησης του επαγγέλματος».

Υπενθυμίζεται ότι την αισχροκέρδεια συγκεκριμένων κύκλων, τόσο από την Κίνα όσο και από την Ελλάδα, που αγόραζαν σε εξευτελιστικές, αλλά πουλούσαν σε υψηλές τιμές, εις βάρος τόσο των πωλητών όσο και των αγοραστών, κατήγγειλε προχθές και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών, κ. Γιάννης Ρεβύθης.

«Μεγάλη μερίδα μεσιτών έχει πάψει εδώ και καιρό να συνεργάζεται με Κινέζους, αφού οι προμήθειες που ζητούν, με αντάλλαγμα “εξασφαλισμένη πελατεία”, ενδέχεται να αγγίξουν ακόμη και το 80% της αξίας του προ πώληση ακινήτου», παραδέχεται από την πλευρά του έτερος εκπρόσωπος της εγχώριας κτηματαγοράς.