Ζητά για πρώτη φορά ευθέως την απόσυρση της συμφωνίας με την οποία η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα και εθνότητα.

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος καταγγέλλει αλυτρωτισμό και προκλητική συμπεριφορά στα Σκόπια  τονίζοντας πως μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ «είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης “Συμφωνίας των Πρεσπών”».

Σε δήλωσή του, ο κ. Καμμένος σημειώνει πως «ο αλυτρωτισμός και η προκλητική συμπεριφορά των Σκοπιανών αποδεικνύουν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι όχι απλώς δεν είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ότι δικαιώνουν όλους όσοι από την πρώτη στιγμή επιμένουμε στη βεβαιότητα ότι είναι εγκλωβισμένοι στην προπαγάνδα του Μουσολίνι και του Τίτο».

Λίγα 24ωρα μετά από όσα είπε στη Βουλή των Σκοπίων στην οποία έκανε λόγο για εμάθηση «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δεν έδειξε καμία διάθεση να υπαναχωρήσει από τις προκλητικές αναφορές.

Αυτή τη φορά το έκανε ανεβάζοντας ένα video στη σελίδα του στο Facebook. Ένα video όπου ο Ζόραν Ζάεφ λέει πως «είμαστε “Μακεδόνες” και μιλάμε “μακεδονική γλώσσα”. Κανείς δεν θα μας αμφισβητήσει ποτέ ξανά».

Στην εκδήλωση όπου μίλησε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είπε κι άλλα αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών. Είπε πως το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είναι μόνο ένας γεωγραφικός προσδιορισμός και πως «όπως ποτέ άλλοτε, η “μακεδονική” ταυτότητα και η “μακεδονική γλώσσα” προστατεύονται».

Ο Ζόραν Ζάεφ κλήθηκε να απαντήσει και σε ερωτήσεις που του έκαναν πολίτες που βρίσκονταν στην εκδήλωση. Όταν του έθεσαν θέμα ταυτότητας, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επιχείρησε να τους καθησυχάσει λέγοντας πως δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί «στη Συμφωνία με την Ελλάδα υπάρχει αναγνώριση της “μακεδονικής γλώσσας”, του αυτοπροσδιορισμού μας».

Σημείωσε δε ότι οι τροπολογίες δεν θα ενταχθούν στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ αν η Ελλάδα δεν κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Στη Βουλή της χώρας του, είχε μιλήσει για «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα και διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» στη χώρα μας. Δηλώσεις που προκάλεσαν την αντίδραση της Αθήνας και την παρέμβαση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και την “αναδίπλωση” των Σκοπίων.

Θυμηθείτε τι είχε πει ο Ζάεφ στη Βουλή των Σκοπίων