Κοινή δήλωση που αναφέρεται στα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα καθώς και τα επόμενα βήματα, εξέδωσαν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών χωρίς να κάνουν καμία αναφορά στις συντάξεις.

Ολόκληρη η δήλωση των θεσμών:

«Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου για την πρώτη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Στις συσκέψεις συμμετείχαν στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ, η Ελλάδα επανεντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Η Επιτροπή έχει επίσης ενεργοποιήσει το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013 για την Ελλάδα, που τέθηκε σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματος.

Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση και τις κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μετά το πρόγραμμα περίοδο, καθώς και σχετικά με την πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Μεταξύ αυτών, υπήρξαν συζητήσεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία συναντήσεων με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων,  κοινωνικών εταίρων και τραπεζών, με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής τους στην μετά το πρόγραμμα περίοδο και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε βασικά ζητήματα πολιτικής.

Ο εκ του σύνεγγυς διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής».

Έντονες αντιδράσεις για το δημοσίευμα του ΑΠΕ περί συμφωνίας για τις συντάξεις

Το πρωί της Παρασκευής δημοσίευμα του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων που επικαλούταν ευρωπαϊκές πηγές ανέφερε πως οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό και πλέον δεν μιλούσαν για την αναβολή του νομοθετημένου μέτρου της μείωσης των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου, αλλά για ακύρωσή του. Μάλιστα το δημοσίευμα ανέφερε πως σχετικά με το μέτρο της αναβολής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων είχαν ενημερωθεί σχετικά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αρχικά η Νέα Δημοκρατία διέψευσε το δημοσίευμα καλώντας τη διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση:

Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το μέτρο της νέα περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019. Το μέτρο που δεν υπήρχε καν στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, ψηφίστηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ κατέθεσε και τροπολογία προ διμήνου για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου δυστυχώς απέρριψε.

Τις ξεκάθαρες αυτές θέσεις της η ΝΔ τις επανέλαβε και στη συνάντηση της Τρίτης 11.09.2018 που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους. Έκτοτε καμία άλλη συνάντηση ή ενημέρωση δεν υπήρξε στην αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους θεσμούς.

Με αυτά τα δεδομένα καλούμε την διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης».

Η απάντηση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το πρακτορείο απαντώντας αναφέρει ότι εμμένει στο ρεπορτάζ των συντακτών του. Συγκεκριμένα ανάφερε ότι:

«To Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του. Οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης», χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά στη ΝΔ.

Διαψεύδει και το Reuters με δημοσίευμα

Τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters έρχεται να διαψεύσει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου σχετικά με την περικοπή των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, το Reuters αναφέρει, επικαλούμενο πηγή μέσα από την τρόικα, ότι είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για συμφωνία με την ελληνική πλευρά σχετικά με την περικοπή ή μη των συντάξεων, καθώς και ότι χρειάζεται να συνεχιστεί η καλή δουλειά.

Στη συνέχεια το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, επικαλείται και δεύτερη πηγή σύμφωνα με την οποία οι θεσμοί δεν έχουν καταλήξει σε κανένα συμπέρασμα από τις συζητήσεις για το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα.

Η απάντηση από τον Τζανακόπουλο

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή την έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για την είδηση που μετέδωσε όσον αφορά το θέμα των συντάξεων.

«Όσο η ΝΔ θα βλέπει το ενδεχόμενο της περικοπής των συντάξεων να απομακρύνεται και το αφήγημά της περί τετάρτου Μνημονίου να καταρρέει τόσο θα βγάζει τον πραγματικό της εαυτό και θα αποκαλύπτει την βαθιά της επιθυμία να περικοπούν οι συντάξεις.

Μπροστά στην ανάγκη της να δικαιωθεί μετά από τέσσερα χρόνια καθημερινών διαψεύσεων δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν. Χθες, ξανά, ο κύριος Χατζηδάκης, σε εκδήλωση του Ιδρύματος Hanns Seidel, ζήτησε να μην επιδιώκει η κυβέρνηση την ανατροπή διαρθρωτικών αλλαγών, εννοώντας την ανατροπή του μέτρου για τις συντάξεις. Σήμερα πάλι της φταίει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αύριο θα της φταίει το κακό το ριζικό της.

Η χώρα όμως βγήκε από τα Μνημόνια. Και η ΝΔ καλά θα κάνει να το βάλει καλά στο μυαλό της αντί να επιχειρεί διαρκώς αποτυχημένα σαμποτάζ. Δεν μπορεί πια να βλάψει ούτε τη χώρα ούτε την κυβέρνηση. Μόνο τον εαυτό της».

Το υπουργείο Οικονομικών «άδειασε» το ΑΠΕ

Κορυφαίος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ μιλώντας σε δημοσιογράφους άδειασε το ΑΠΕ λέγοντας ότι «δεν μπορεί να είναι αλήθεια (σ.σ. το δημοσίευμα), γιατί αυτό το πράγμα (σσ η αναβολή ή όχι του μέτρου των συντάξεων) δεν αποφασίζεται εδώ στην Αθήνα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

Η διάψευση του ΚΙΝΑΛ

Το Κίνημα Αλλαγής διέψευσε δια του Σταμάτη Μαλέλη που μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6 το τηλεγράφημα του ΑΠΕ ότι οι Θεσμοί συζήτησαν με την αντιπολίτευση την ακύρωση του μέτρου περικοπής των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019: «Διαψεύδουμε το ΑΠΕ ότι συζητήθηκε τέτοιο θέμα μαζί μας. Το θέμα το θέσαμε εμείς, αυτοί δεν το είχαν στην ατζέντα. Εμείς τους είπαμε ότι δεν πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ πληρώνεται από τα χρήματα που λαού και δεν πρέπει να κάνει τέτοιες ασχήμιες».