Κίνα: Ο κινεζικός κατασκευαστικός κολοσσός Evergrande προχώρησε σε αθέτηση πληρωμών σε διεθνείς επενδυτές. Οι πληρωμές αφορούσαν την καταβολή τόκων από ομόλογο που διαπραγματεύεται εκτός Κίνας.

Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν τις εξελίξεις, καθώς η Evergrande αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα εδώ και καιρό. Η Evergrande είναι η πιο υπερχρεωμένη εταιρεία ακινήτων παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, έχει χρωστούμενα πάνω από 300 δισ. δολάρια, ενώ ο κίνδυνος χρεοκοπίας της έχει μονιμοποιηθεί.

Από τη μεριά της, η Evergrande δήλωσε τη Δευτέρα πως η επιτροπή που δημιουργήθηκε για τη διάσωση της εταιρείας περιλαμβάνει αξιωματούχους κρατικών φορέων και θα διαδραμάτισει σημαντικό ρόλο στον «περιορισμό και την εξάλειψη των μελλοντικών κινδύνων».

«Η Evergrande προσπαθεί να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία για να αποπληρώσει το χρέος, αλλά με τη δήλωση της Παρασκευής ουσιαστικά δείχνει ότι πρόκειται να ‘παραδοθεί’ και χρειάζεται βοήθεια», δήλωσε στο Ρόιτερς η Κονίτα Χανγκ, διευθύντρια επενδυτικής στρατηγικής της Tiger Faith Asset Management. «Αυτό στέλνει ένα πολύ κακό σήμα», σημείωσε.

Κίνα: Ποιες οι συνέπειες για την οικονομία της

Σύμφωνα με οίκους αξιολόγησης όπως η S&P, η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη. Αν αυτή όντως συμβεί, ο αντίκτυπός της στη διεθνή οικονομία θα είναι πιθανότατα τεράστιος.

Όπως γράφει το Ρόιτερς, η μη καταβολή 82,5 εκατ. δολαρίων σε πληρωμές τόκων που έπρεπε να καταβληθούν τον περασμένο μήνα θα προκαλούσε διασταυρούμενη αθέτηση πληρωμών στα διεθνή ομόλογα της εταιρείας ύψους περίπου 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι, η Evergrande βρίσκεται σε κίνδυνο να αποτελέσει τη μεγαλύτερη χρεοκοπία της Κίνας – μια πιθανότητα που προβληματίζει την ηγεσία της Κίνας εδώ και μήνες.

Εάν η Evergrande συνεχίσει να αθετεί τις υποχρεώσεις της, οι τράπεζες και άλλοι δανειστές πιθανώς θα αναγκαστούν να ρίξουν τους ρυθμούς δανεισμού. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία πιστωτική κρίση, δηλαδή την αυξανόμενη δυσκολία δανεισμού σε προσιτές τιμές.

Μια πιστωτική κρίση θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, καθώς οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να δανειστούν δυσκολεύονται να αναπτυχθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζονται να βάλουν «λουκέτο».