Οι μετοχές των δύο μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας στην Κίνα έπεσαν κατακόρυφα, όταν η κινεζική κυβέρνηση αποκάλεσε τα βιντεοπαιχνίδια «ηλεκτρονικά ναρκωτικά».

Οι εταιρείες Tencent και NetEase είδαν πτώση των μετοχών τους που ξεπέρασε το 10%, μετά από την δημοσίευση ενός άρθρου στην κρατική οικονομική εφημερίδα «Economic Information Daily». Το εν λόγω άρθρο έλεγε πως ένα τεράστιο ποσοστό των Κινέζων εφήβων είναι πλέον εθισμένο στα βιντεοπαιχνίδια, με αρνητικές συνέπειες στους ίδιους. Το κείμενο έλεγε πως, το 2020. περισσότεροι από τους μισούς έφηβους παρουσίαζαν προβλήματα όρασης και πως τα online παιχνίδια επηρεάζουν την εκπαίδευσή τους.

Ένα δημοφιλές παιχνίδι της Tencent, το «Honor of Kings», αναφερόταν ως το πλέον εθιστικό για τους νέους, με πολλούς να το παίζουν, σύμφωνα με το άρθρο, για περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα.

Κλείνοντας, το άρθρο επεσήμανε την αναγκαιότητα επιβολής περιορισμών στη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών. «Καμιά βιομηχανία, κανένα άθλημα ή παιχνίδι δεν έχει το δικαίωμα να αναπτύσσεται με τρόπο που μπορεί να καταστρέψει μια ολόκληρη γενιά», έλεγε ο επίλογος, στον οποίο τα βιντεοπαιχνίδια παρομοιάζονταν με «πνευματικό όπιο».

Η Tencent ανακοίνωσε ήδη ότι θα υιοθετήσει μέτρα ώστε να περιορίσει την πρόσβαση των παιδιών και τον χρόνο που περνάνε παίζοντας το Honor of Kings, τονίζοντας ότι σκοπεύει σταδιακά να εφαρμόσει τη νέα πολιτική στο σύνολο των online παιχνιδιών της.

Η ίδια εταιρεία είχε πρόσφατα δει τη μετοχή της να πέφτει κατακόρυφα, όταν έλαβε εντολή να αναστείλει όλες τις συμφωνίες αποκλειστικής άδειας streaming που είχε κλείσει με διεθνείς δισκογραφικές εταιρείες. Προηγουμένως, η Tencent ήλεγχε το 80% της κινεζικής streaming αγοράς. Η εταιρεία γνώρισε μια κάποια ανάκαμψη των μετοχών της όταν το άρθρο της Economic Information Daily αποσύρθηκε από την διαδικτυακή πλατφόρμα Wechat, όπου είχε επίσης αναρτηθεί.

Ο τεχνολογικός κολοσσός της Tencent αποτελεί μόνον μια από τις δεκάδες κινεζικές εταιρείες, δραστηριοποιούμενες και στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και του Χονγκ Κονγκ, που είδαν πτώση των μετοχών τους αυτό τον χρόνο, καθώς το Πεκίνο «σφίγγει τα λουριά» για τις βιομηχανίες της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης στην Κίνα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι κινεζικές εταιρείες διαδικτυακής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης δέχθηκαν πλήγμα όταν η κινεζική κυβέρνηση τους απαγόρευσε να διδάσκουν και να παρέχουν εκπαιδευτικό υλικό γύρω από τα «βασικά» μαθήματα που διδάσκονται επίσημα στην Κίνα. Οι νέες οδηγίες περιόρισαν, επίσης, τις ξένες επενδύσεις στη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε τις αλλαγές, στο πλαίσιο της πολιτικής της για την οικονομική ελάφρυνση όσων αναθρέφουν παιδιά. Η κυβέρνηση είχε προηγουμένως εκφράσει τις έντονες ανησυχίες της για την υπογεννητικότητα στη χώρα, καθώς τα ποσοστά των γεννήσεων σημείωσαν το 2020 την μεγαλύτερη πτώση εδώ και επτά δεκαετίες.