Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 278 ρωσικά μαχητικά κατά τη διάρκεια των οκτώ μηνών πολέμου, αριθμός υπερδιπλάσιος από όσα έχασε η Σοβιετική Ένωση στη στρατιωτική της επέμβαση στο Αφγανιστάν (1979-1989), δήλωσε σήμερα ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι.

Η δήλωσή του δεν μπορεί να επαληθευτεί ανεξάρτητα και δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ωστόσο, αυτή εντάσσεται σε μια ρητορική του Κιέβου που αποπνέει μια ολοένα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις καταγράφουν πρόοδο στην ανακατάληψη εδαφών από τους Ρώσους εισβολείς.

Αν και άμαχοι Ουκρανοί ζουν σε πολλά μέρη της χώρας με διακοπές ρεύματος και περιοδικές διακοπές παροχής νερού καθότι επιδρομές ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχουν καταστρέψει ενεργειακές υποδομές, η δυναμική στο πεδίο της μάχης είναι με την ουκρανική πλευρά.

Με τη βοήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού από δυτικούς συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (HIMARS), η Ουκρανία αυξάνει τώρα την πίεση στις ρωσικές δυνάμεις κατοχής στον νότο.

«Κατά τη διάρκεια της πλήρους κλίμακας επίθεσης, οι (Ουκρανοί) υπερασπιστές κατέστρεψαν (πάνω από) διπλάσια (ρωσικά) μαχητικά από όσα έχασε η Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του δεκαετούς πολέμου στο Αφγανιστάν – 278 (ρωσικά) αεροσκάφη στην Ουκρανία έναντι 118 σοβιετικών αεροσκαφών στο Αφγανιστάν», έγραψε στο Twitter ο Ζαλούζνι.

«Αυτός ο πόλεμος είναι η ίδια ντροπή για τη Ρωσία και θα επιφέρει την καταστροφή της», έγραψε.

Περισσότερες από τρεις δεκαετίες μετά τη σοβιετική απόσυρση από το Αφγανιστάν, εκείνη η στρατιωτική εκστρατεία παραμένει χαραγμένη στην εθνική συνείδηση των Ρώσων και επικρίνεται από πολλούς Ρώσους ως μια αιματηρή ξένη περιπέτεια παρόμοια με τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

Περίπου 14.000 Σοβιετικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν. Πολλοί επαναπατρίστηκαν σε φέρετρα από ψευδάργυρο, γνωστά ως Cargo 200, όρος που χρησιμοποιείται πλέον ευρέως για τους Ρώσους στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάθε πλευρά αναφέρει ότι έχει προκαλέσει τεράστιες απώλειες στην άλλη, αλλά αυτοί οι αριθμοί θεωρούνται σημαντικά διογκωμένοι.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι 74.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί. Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι 61.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.