Ο Παναθηναϊκός των 1000 προβλημάτων, της διοικητικής ανυπαρξίας και της αποχής των περισσότερων οργανωμένων παραμένει βαριά φανέλα! Με πέναλτι του Μολό στο 89′ ισοφάρισε τον Ολυμπιακό (1-1) που προηγήθηκε με τον Γκερέρο στο αιώνιο ντέρμπι. Ο Σα έπιασε πέναλτι του Μακέντα.

Bασικός ο Σένκεφελντ και 4-4-2!

Ο Μπαρτ Σένκεφελντ κέρδισε με την εικόνα του στις προπονήσεις φανέλα βασικού πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, με τον Γιώργο Δώνη να παίρνει το ρίσκο και να ρίχνει στην μάχη τον Ολλανδό στόπερ. Παράλληλα, ο Έλληνας τεχνικός επέλεξε το 4-4-2, βάζοντας σε πρώτο πλάνο την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του και τον κλείσιμο των χώρων.

Ο Διούδης ξεκίνησε κάτω από τα δοκάρια. Ινσούα αριστερό μπακ, Γιόχανσον δεξί. Σένκεφελντ και Πούγγουρας στο κέντρο της άμυνας. Κουρμπέλης και Δώνης το δίδυμο στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Αριστερό χαφ ο Μπουζούκης, δεξί ο Ζαχίντ και στην επίθεση ο Μακέντα με τον Κολοβό.

Με συνταγή Τότεναμ!

Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε μία πολύ σπουδαία εμφάνιση την Τετάρτη κόντρα στην Τότεναμ και ο Πέδρο Μαρτίνς εμπιστεύθηκε την ενδεκάδα που ξεκίνησε στο παιχνίδι με τους Άγγλους για την πρεμιέρα των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Πορτογάλος τεχνικός παρέταξε τον Σα στην εστία, τον Ομάρ στο δεξί άκρο της άμυνας, τον Τσιμίκα στο αριστερό και τους Σεμέδο, Μεριά στο κέντρο των μετόπισθεν. Μπουχαλάκης και Γκιγέρμε οι δύο κεντρικοί χαφ. Αριστερό εξτρέμ ο Μασούρας, δεξί ο Ποντένσε, ο Βαλμπουενά επιτελικός και στην κορυφή  του 4-2-3-1 ο Γκερέρο.

Η κλάση του Γκερέρο

Με εξαίρεση την μεγάλη υπεροπλία του Ολυμπιακού στο κράτημα της μπάλας(61-39), το πρώτο ημίχρονο είχε αρκετά ισορροπημένη εικόνα, με τις δύο ομάδες να κάνουν αρκετά εύκολα λάθη και το παιχνίδι να έχει ένα πολύ αργό ρυθμό. Η δύναμη και οι μονομαχίες κυριάρχησαν.  Η στόχευση του Παναθηναϊκού ήταν ξεκάθαρη: Να περιμένει τον αντίπαλο στα δύο τρίτα του γηπέδου και να προσπαθήσει να βρει τις στιγμές του στο ανοιχτό γήπεδο.

Η καλή ανασταλτική συμπεριφορά των παικτών του Δώνη, έβαλαν δύσκολο στο σύνολο του Μαρτίνς. Οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν φάσεις παρά την καλή κυκλοφορία της μπάλας απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που ήταν ακίνδυνος επιθετικά και απείλησε μοναχά από στημένη φάση. Με την κεφαλιά του Κουρμπέλη στο 33᾽.

Την απόλυτη ισορροπία ήρθε να… σπάσει μία ενέργεια κλάσης του Γκερέρο στο 36᾽. Ο Ισπανός επιθετικός πήρε την μπάλα μέσα στην περιοχή μετά την σέντρα του Τσιμίκα(σε μία φάση που ο Γιόχανσον τον οιτάζει και ο Ζαχίντ δεν είναι στην θέση του) και με ένα εξαιρετικό τελείωμα νίκησε τον Διούδη και έβαλε μπροστά τον Ολυμπιακό.

Κόντρα στην ροή του ματς, οι ερυθρόλευκοι βρήκαν το γκολ και πήραν προβάδισμα για την νίκη, σε ένα σημείο που ο Παναθηναϊκός άρχισε να ανεβαίνει…

Τον… κρέμασε ο Μακέντα, τον λύτρωσε ο Μολό!

Με την έναρξη του δευτέρου μέρος, ο Δώνης αντικατέστησε τον αρνητικό Κολοβό με τον Περέα. Ο Κολομβιανός έδωσε ζωντάνια στην επιθετική γραμμή του Παναθηναϊκού, με τους παίκτες των πρασίνων να μπαίνουν πιο δυνατά και να είναι καλύτεροι πάνω στο χορτάρι.

Στο 46᾽ το επικίνδυνο γύρισμα του Μακέντα και στο 51᾽το σουτ του Μπουζούκη έδειξαν τις διαθέσεις του Παναθηναϊκού που στο 57᾽ κέρδισε πέναλτι σε σπρώξιμο εντός περιοχής του Σεμέδο πάνω στον Περέα. Ο Μακέντα ανέλαβε την εκτέλεση αλλά το χτύπημά του ήταν τραγικό. Ούτε δυνατό, ούτε στην γωνία και ο Σα που είναι εξαιρετικός πορτιέρο τον… ψάρεψε και απόκρουσε σε κόρνερ!

Η αντίδραση του Μαρτίνς ήταν άμεση. Άλλαξε τον Μασούρα με τον Ραντζέλοβιτς και τον Βαλμπουενά με τον Καμαρά, βάζοντας και τρίτο παίκτη στην μεσαία γραμμή. Από το χαμένο πέναλτι του Ιταλού μέχρι και το 85᾽ το παιχνίδι πήγαινε… σβηστό και στα μέτρα του Ολυμπιακού που είχε το προβάδισμα.

Από εκείνο το λεπτό και μετά ήταν λες και γύρισε ένας διακόπτης των παικτών του Παναθηναϊκού, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν και την κόπωση του αντιπάλου. Το σύνολο του Δώνη άρχισε να βγάζει περισσότερα πράγματα πάνω στο χορτάρι και στο 88᾽ο Μακέντα κέρδισε πέναλτι από τον Μεριά. Ο Μολό αυτή την φορά πήρε την μπάλα για να εκτελέσει. Άψογο χτύπημα και 1-1!

Ο Ολυμπιακός… τιμωρήθηκε από τον Παναθηναϊκό στο φινάλε, πληρώνοντας την επιλογή του να ᾽᾽κάτσει᾽᾽στο αποτέλεσμα και να προσπαθήσει να παίξει με τον χρόνο. Οι πράσινοι αντέδρασαν και το ντέρμπι έληξε ισόπαλο. Το τριφύλλι έβγαλε αντίδραση, κέρδισε το χειροκρότημα, στον αντίποδα ο Ολυμπιακός γνώρισε την πρώτη απώλεια βαθμών στο φετινό πρωτάθλημα…

ΜΑΝ OF THE MATCH: Μπορεί ο Μολό να πήρε την μπάλα όταν έκαιγε και να ισοφάρισε. Μπορεί ο Κουρμπέλης να είχε υψηλά στάνταρ απόδοσης και ο Σένκεφελντ να έδωσε εμπιστοσύνη στα μετόπισθεν του Παναθηναϊκού. Αυτός, όμως, που άλλαξε την εικόνα του τριφυλλιού, ήταν ο Περέα. Ο νεαρός Κολομβιανός ζωντάνεψε την επίθεση της ομάδας του, κέρδισε πέναλτι και έδωσε το παράδειγμα και στους υπόλοιπους.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Ζοσε Σα. Ο Πορτογάλος κίπερ έκανε μια καταπληκτική εμφάνιση. Έπιασε το πέναλτι του Μακέντα, απόκρουσε και το τετ-α-τετ με τον Ιταλό στο 85᾽και ήταν άριστος στα καθήκοντά του. Τον πρόδωσε η άμυνα του και ειδικά τα στόπερ του…

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ντάνιελ Ποντένσε. Ο Πορτογάλος εξτρέμ δεν κατάφερε να δημιουργήσει φάσεις, περιορίστηκε από την άμυνα του Παναθηναϊκού και ήταν απλή αναφορά στο φύλλο αγώνα. Κακό παιχνίδι και από τα στόπερ του Ολυμπιακού, Σεμέδο και Μεριά κάνουν πέναλτι που δεν επιτρέπονται για την δεδομένα ποιότητά τους.

Η ΓΚΑΦΑ: Γιόχανσον και Ζαχίντ είχαν κάκιστη τακτική συμπεριφορά στο γκολ του Ολυμπιακού, όπου άφησαν τον Τσιμίκα να σεντράρει μόνος του, σαν σε προπόνηση και να βρει τον Γκερέρο μέσα στην περιοχή.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Ο Στέγκεμαν με την βοήθεια του VAR πήρε τις σωστές αποφάσεις. Ο Σεμέδο σπρώχνει καθαρά τον Περέα όπως και ο Μεριά ανατρέπει πεντακάθαρα τον Μακέντα στο φινάλε. Ο Γερμανός ρέφερι επίσης, σωστά, δεν δέχεται την υπόδειξη του βοηθού για επανάληψη στο πέναλτι. Εκτός από τις κρίσιμες φάσεις, είχε μια πολύ καλή διαιτησία.

Πηγή: Gazzetta.gr