Ένα ιστορικό και πολύ ελπιδοφόρο ήταν το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα, αφού δεν καταγράφηκε ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό από τότε που η χώρα ξεκίνησε να δημοσιεύει στοιχεία για την επιδημία τον Ιανουάριο.

Η ασθένεια εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 στην πόλη Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, αλλά η μετάδοση της έχει σταματήσει ουσιαστικά στη χώρα. Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για σχεδόν 83.000 περιπτώσεις μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων 4.634 θανατηφόρων.

Η πανδημία έχει εξαπλωθεί στον πλανήτη, μολύνοντας περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους, και προκαλώντας το θάνατο σε περίπου 340.000.

«Πετύχαμε μια στρατηγική επιτυχία»

«Πετύχαμε μια σημαντική στρατηγική επιτυχία στην απάντησή μας στην Covid-19», δήλωσε χθες ο Κινέζος πρωθυπουργός Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ κατά την έναρξη της ετήσιας συνέλευσης του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου. Μπροστά από 3.000 βουλευτές που φορούσαν μάσκες, ο Λι ωστόσο τόνισε «τη γιγάντια αποστολή» που παραμένει να εκπληρωθεί.

Η αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί τις κινεζικές αρχές ότι καθυστέρησαν να ενημερώσουν τον κόσμο για την πανδημία αποκρύπτοντας το μέγεθος αυτής.

Το Πεκίνο αρνείται σθεναρά τις κατηγορίες, ισχυριζόμενο ότι κοινοποιούσε τις πληροφορίες για την επιδημία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και άλλες χώρες εγκαίρως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ