Η Ινδονησία και τα νοσοκομεία της αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη ιατρικού οξυγόνου, εν μέσω ενός νέου κύματος του κορονοϊού που μαστίζει τη χώρα.

Μόλις σ’ ένα νοσοκομείο της Ινδονησίας, 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου. Τη Δευτέρα, δύο ακόμη νοσοκομεία στην πόλη Μπαντούνγκ ανακοίνωσαν πως δεν διέθεταν καθόλου οξυγόνο και θα έπρεπε να αρνηθούν την εισαγωγή σε νέους ασθενείς, εξαιτίας αυτής της έλλειψης. Δεκάδες νοσοκομεία και υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης στο Μπαντούνγκ, την Σουρακάρτα και το Παμεκασάν εξέδωσαν ανακοινώσεις σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν, εξαιτίας των οποίων επίσης χρειάστηκε, σε αρκετές περιπτώσεις, να αρνηθούν την εισαγωγή σε νέους ασθενείς.

«Αυτό που συμβαίνει θυμίζει εμπόλεμη κατάσταση», δήλωσε στο BBC μια γυναίκα που αναζητούσε νοσοκομείο για την ηλικιωμένη μητέρα της. Η ηλικιωμένη δεν μπόρεσε να εισαχθεί σε ένα νοσοκομείο ελλείψει κλινών και οξυγόνου και εν τέλει νοσηλεύθηκε σε αυτοσχέδια κλινική, μέσα σε σκηνή που είχε στηθεί έξω από ένα άλλο ιατρικό κέντρο.

«Κάθε μέρα έρχονται ολοένα και περισσότερα ασθενείς, οι περισσότεροι εκ των οποίων νοσούν με κορονοϊό και σχηματίζουν τεράστιες ουρές. Στήνουμε σκηνές για να καλύψουμε την έλλειψη σε κλίνες, αλλά και πάλι δεν μπορούμε να τους δεχθούμε όλους», σχολίασε, επίσης στο BBC, ο πνευμονολόγος Σαϊφούλ Χινταγιάτ, από νοσοκομείο της Σουρακάρτα.

Αυτή τη στιγμή, η Ινδονησία αντιμετωπίζει μια νέα έξαρση του κορονοϊού, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα. Καθημερινά, η χώρα καταγράφει, κατά μέσο όρο, 25.000 νέα κρούσματα, με τις εκτιμήσεις των ειδικών να θέλουν τα κρούσματα να είναι ακόμη περισσότερα. Η ελλιπής καταγραφή τους θα μπορούσε να οφείλεται στην περιορισμένη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ εκτός της πρωτεύουσας της χώρας, Τζακάρτα. Στη νοτιοανατολική Ασία, η Ινδονησία αποτελεί τη χώρα που επλήγη σφοδρότερα από τον κορονοϊό, έχοντας επίσημα καταγράψει περισσότερα από 2,3 εκατ. κρούσματα και 60.000 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Όσον αφορά την έλλειψη σε οξυγόνο, η Υπουργός Υγείας της Ινδονησίας, Σίντι Νάντια Ταρμίζι, ζήτησε από τους παρασκευαστές ιατρικού οξυγόνου να επιταχύνουν την παραγωγή του. Η Υπουργός ζήτησε, ακόμη, από τους πολίτες να μην κάνουν «στοκ» φιάλων οξυγόνου, πιθανώς σε βάρος των συμπολιτών τους. Πράγματι, στην Ινδονησία παρατηρήθηκαν περιστατικά όπου ιδιώτες (συχνά ιατροί) αποθήκευαν φιάλες οξυγόνου στα σπίτια τους για την κατ’ οίκον θεραπεία ασθενών. Εξαιτίας της υψηλής απαίτησης για οξυγόνο, οι τιμές του έχουν, τον τελευταίο καιρό, διπλασιαστεί.