Ο ανώτατος υγειονομικός αξιωματούχος της Ιαπωνίας είπε σήμερα ότι θα ζητήσει να ισχύσουν αυστηρότερα μέτρα έκτακτης ανάγκης για περίπου δύο εβδομάδες προκειμένου να αντιμετωπιστεί αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 στο Τόκιο και άλλες περιοχές.

Ο Σιγκέρου Όμι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η μόλυνση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως φυσική καταστροφή και κάλεσε την κυβέρνηση να αυξήσει τα τεστ προκειμένου να βρει και να περιορίσει την εξάπλωση.

Λίγες ημέρες μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, η πρωτεύουσα ανακοίνωσε σήμερα 4.989 νέα ημερήσια κρούσματα, συγκριτικά με τον αριθμό ρεκόρ 5.042 περιστατικών την προηγούμενη εβδομάδα. Ο νέος αριθμός ασθενών με σοβαρά συμπτώματα αυξήθηκε στο ημερήσιο ρεκόρ των 218 ανθρώπων.

Δεν έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες οδήγησαν άμεσα σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ιαπωνία, αλλά ειδικοί σε θέματα υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι η διενέργεια των Αγώνων θα μπορούσε να ενθαρρύνει τον κόσμο να χαλαρώσει τους επιδημιολογικούς ελέγχους.

Η Ιαπωνία εμβολιάζει πάνω από 1 εκατ. ανθρώπους την ημέρα αλλά και πάλι υστερεί έναντι πολλών μεγάλων οικονομιών στο θέμα ανοσοποίησης του πληθυσμού της.

Το Τόκιο βρίσκεται ήδη σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης για τέταρτη φορά από την αρχή της πανδημίας, αν και κάποιοι ειδικοί έχουν πει ότι θα πρέπει να επεκταθεί προκειμένου να καλύψει το σύνολο της χώρας. Ο δυτικός νομός της Οζάκα ανακοίνωσε σήμερα αριθμό ρεκόρ 1.654 νέων κρουσμάτων.

Οι νοσοκομειακές κλίνες γεμίζουν γρήγορα, κυρίως με ασθενείς ηλικίας 40 και 50 ετών, δήλωσε ο Όμι. Σε μια προσπάθεια να σπάσει η αλυσίδα της μόλυνσης, δηλωσε ο ίδιος, οι αρχές θα πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν την κινητικότητα των πολιτών περίπου στο 50% του μέσου όρου τον Ιούλιο.

Τα σχόλιά του απηχούν τις δηλώσεις ανεξάρτητης ομάδας ειδικών που σήμερα είπε ότι η επιδημία στο Τόκιο είναι ανεξέλεγκτη.

«Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, καθιστώντας αδύνατον τον έλεγχο της κατάστασης», δήλωσε ο Νόριο Ομαγκάρι, υγειονομικός σύμβουλος στη Μητροπολιτική Κυβέρνηση του Τόκιο, σε επιτροπή υπό την προεδρία της επικεφαλής των τοπικών αρχών Γιουρίκο Κόικε. Η Κόικε κάλεσε τους κατοίκους να αποφύγουν τις μετακινήσεις και να παραμείνουν στα σπίτια τους για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της COVID-19.