Για βαρύ πλήγμα, ύψους μισού δισ. ευρώ στον ελληνικό τουρισμό από την πτώχευση του μεγάλου τουριστικού ομίλου Thomas Cook κάνει λόγο ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, προαναγγέλλοντας νέα μέτρα από την κυβέρνηση.

«Αν δεν είχε μεσολαβήσει η κατάρρευση της Thomas Cook, η χρονιά θα έκλεινε με έσοδα κατά 500 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερα σε σχέση με το 2018 και με σημαντική αύξηση της μέσης δαπάνης» δηλώνει χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Τουρισμού.

«Όμως οι εξελίξεις μάς πρόλαβαν, και ενδέχεται το φαινόμενο της Thomas Cook να αλλάξει τα δεδομένα. Πάντως θα επιδιώξουμε μέσα από συγκεκριμένες δράσεις που θα ανακοινωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα  να καλύψουμε αυτό το κενό που αφήνει η Thomas Cook τους τρεις μήνες που έχουμε μπροστά μας μέχρι να κλείσει η χρονιά» προσθέτει ο κ. Θεοχάρης και, επισημαίνει ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που επλήγησαν από την Thomas Cook.

Ο υπουργός Τουρισμού απαριθμεί, στη συνέντευξή τα μέτρα άμεσης ισχύος που προωθεί η κυβέρνηση ώστε να στηρίξει τις επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook, ανάμεσα στα οποία είναι ειδικό πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ για την στήριξη των θέσεων εργασίας, αναστολή για 6 μήνες της καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρεία και στήριξη μέσω της Ελληνικής Τράπεζας ανάπτυξης των εταιρειών που επλήγησαν.

Ειδικότερα, ο ΟΑΕΔ θα εκπονήσει και θα ενεργοποιήσει ειδικό πρόγραμμα στήριξης των θέσεων εργασίας προκειμένου οι πληγείσες επιχειρήσεις να μην αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απολύσεις.

Επιπλέον, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί άμεσα, το υπουργείο Εργασίας θα μειώσει τα αναγκαία ένσημα για την καταβολή επιδόματος ανεργίας από τα 100 σε 80. Ακόμη, θα υπάρξει επέκταση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά ένα μήνα. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για εργαζόμενους που απολύονται πρόωρα από επιχειρήσεις συνεργαζόμενες με την Thomas Cook.

Επίσης αναστέλλεται για 6 μήνες η προθεσμία καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρεία. Η αναστολή ισχύει για επιχειρήσεις που ποσοστό άνω του 25% του τζίρου τους προερχόταν από πελάτες της Thomas Cook. Η διαδικασία τεκμηρίωσης του δικαιώματος αναστολής θα διεκπεραιωθεί στη ΔΟΥ της έδρας των πληγεισών επιχειρήσεων.

Ακόμη, εξετάζεται απλοποίηση της διαδικασία έκπτωσης επισφαλών απαιτήσεων για τα τιμολόγια από Thomas Cook, σε συνδυασμό με παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήματος μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Επιπλέον, εξετάζεται ο τρόπος προτεραιοποίησης των ελέγχων των επενδύσεων που έχουν υποβάλλει αυτές οι επιχειρήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο, ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές εκταμιεύσεις.

Παράλληλα, η Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης, (πρώην ΕΤΕΑΝ) επεξεργάζεται σχέδιο υποστήριξης των εταιρειών που επλήγησαν από τη διακοπή εργασιών της Thomas Cook. Συγκεκριμένα για όσες επιχειρήσεις έχουν δανειοδοτηθεί μέσω του ταμείου ΤΕΠΙΧ, είμαστε σε επαφή με τις συνεργαζόμενες τράπεζες για την εξεύρεση τρόπων αναθεώρησης των όρων. Επίσης μελετάται η παροχή άτοκων δανείων και με την απαραίτητη περίοδο χάριτος, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι ταμειακές ροές των εταιρειών που τεκμηριώνεται ότι άμεσα επιβαρύνθηκαν από την πτώχευση της Thomas Cook.