Aπό το Κιλελέρ – 114 χρόνια μετά την εξέγερση των αγροτών – επέλεξε να στείλει το δικό του μήνυμα ενότητας ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» που οργάνωσε η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Θεσσαλίας.

«Το Κιλελέρ είναι καταγεγραμμένο στην Ελληνική Ιστορία για τους αγώνες των αγροτών και τις θυσίες τους. Πρόκειται για έναν τόπο που θέλουμε να συμβολίσει και σήμερα την ενότητα των Ελλήνων, τις ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, έναν τόπο ανάπτυξης και προοπτικής που βρίσκεται στο κέντρο του Θεσσαλικού κάμπου που χτυπά η καρδιά ολόκληρης της Ελλάδας», τόνισε, επισημαίνοντας παράλληλα πως στη νέα προσπάθεια χρειάζονται όλοι.

Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ., ήδη έχουν ενταχθεί 60 έργα που αφορούν την περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για έργα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος Ι», προϋπολογισμού 135 εκατ. ευρώ τα οποία πλέον προχωρούν κανονικά.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Θεοδωρικάκος στα 100 εκατομμύρια ευρώ τα οποία προορίζονται στη χρηματοδότηση μελετών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι δήμοι, οι οποίοι στερούνται τεχνικών υπηρεσιών.

Στενή συνεργασία

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «με τη στενή συνεργασία με όλους τους Δήμους και με όλες τις Περιφέρειες, αυτό το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με μεγάλη ταχύτητα και θα δουν αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα ζωής, πραγματικά, όλοι οι πολίτες της Θεσσαλίας, διότι πρόκειται για έργα πνοής που αφορούν στη βελτίωση των δικτύων ύδρευσης, μεγάλα περιβαλλοντικά έργα, έργα που θα στηρίξουν όλες τις κοινωνικές ομάδες, έργα αγροτικής οδοποιίας που θα συμβάλουν στην περαιτέρω αγροτική ανάπτυξη και την ασφάλεια των μετακινήσεων των κατοίκων της περιοχής, των αγροτών μας και των επαγγελματιών συνολικά, έργα που θα κάνουν πράξη ακόμα περισσότερο τους ψηφιακούς δήμους. Εδώ έχουμε πρωταγωνιστές, όπως τον Δήμο Τρικάλων κι είμαι βέβαιος ότι όλοι οι δήμοι θα συνδράμουν σε αυτό».

Τοποθετήσεις

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Θανάσης Νασιακόπουλος, τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα θεσμικά εργαλεία στην εφαρμογή του «Αντώνης Τρίτσης» και εξέφρασε την ελπίδα να ξεπερασθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια του παρελθόντος.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε πως πρόκειται για «ένα πρόγραμμα το οποίο δίνει δουλειές, δημιουργεί ένα θετικό περιβάλλον, αλλά και ένα καλύτερο αύριο, μία καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους. Ενα πρόγραμμα το οποίο αγγίζει όλες τις κοινωνικο-οικονομικές πτυχές της χώρας, στο οποίο ο καθένας μπορεί να δει τα όνειρά του να πραγματοποιούνται, ένα πρόγραμμα στο οποίο ο καθένας μπορεί να δει τις επιθυμίες του να γίνονται πράξεις, αλλά χρειάζεται να αλλάξουμε όλοι νοοτροπία, χρειάζεται να πάμε σε μία λιτή διαχείριση, να αποβάλουμε τα βαρίδια στη διαδικασία λειτουργίας για να φτάσουμε στο έργο».

«Η Θεσσαλία των μικρών δήμων πέραν της πρωτεύουσας, έχει τεράστια ανάγκη από αυτή την τεχνική βοήθεια και μαζί με την ΕΕΤΑΑ, τους ανθρώπους της οποίας καλωσορίζω στο Κιλελέρ, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε να βγουν γρήγορα οι μελέτες και αμέσως μετά να κάνουμε και την επίβλεψη των έργων», επισήμανε στην ομιλία του ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.