Όσα καταστήματα έχουν άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, θα μπορούν να την επεκτείνουν έως το διπλάσιο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Παράλληλα. όπως ανακοίνωσε, την Τέταρτη αναμένεται να κατατεθεί η διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών για τον τρόπο λειτουργιάς των καταστημάτων εστίασης στους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε στον ΣΚΑΙ ότι η εστίαση είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της οικονομίας και η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τα μαγαζιά να ανοίξουν , να κάνουν τζίρους και να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι όσα καταστήματα έχουν άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, θα μπορούν να την επεκτείνουν έως το διπλάσιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζονται οι διαβάσεις των ατόμων με αναπηρίες και θα υπάρχει ελεύθερος χώρος πλάτους 1,80 μέτρου για να περνάνε οι πεζοί.

Όπου δεν υπάρχει ο χώρος αυτός, το υπουργείο θα πει στους δήμους να μειώσουν στο μισό τα δημοτικά τέλη. Ο κ Θεοδωρικάκος τόνισε ότι σε όσους παρανομούν θα τους επιβάλλεται την πρώτη φορά πρόστιμο και αν ξανακάνουν την παρανομία θα τους αφαιρείται η αδεία.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τα καταστήματα εστίασης, που θα κατατεθούν στη Βουλή την Τετάρτη, είπε ότι θα προβλέπονται τα εξής:

1. Τα καταστήματα που διαθέτουν άδεια χρήσης κοινόχρηστων χώρων έχουν την δυνατότητα, σε συνεργασία με τον δήμο, να διπλασιάσουν τον χώρο που χρησιμοποιούν για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

2. Εάν είναι εφικτή η πεζοδρόμηση χώρων, οι δήμοι θα την αποφασίζουν σε συνεργασία με την αστυνομία, χωρίς όμως να υπάρχουν πρόσθετες κατασκευές ή ηχορύπανση.