«Είναι θέμα πολιτισμού να μπει τέλος στη βία εναντίον των γυναικών… Πρέπει να μάθουμε τα αγόρια μας να φέρονται ανθρώπινα, πολιτισμένα, με ευγένεια, αγάπη και σεβασμό στα κορίτσια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, από το Σύνταγμα, όπου παραβρέθηκε στη δράση ενημέρωσης από γυναίκες αστυνομικούς για την ενδοοικογενειακή βία, αλλά και από το αστυνομικό τμήμα Αλίμου, όπου εγκαινίασε το τοπικό Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας.

«Σπάσε τη σιωπή. Είμαστε εδώ» ήταν το μήνυμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές δράσεις.

Ο κ. Θεοδωρικάκος και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, συμμετείχαν στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών που διοργάνωσαν στην πλατεία Συντάγματος τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ενώ στην συνέχεια, ο κ. Θεοδωρικάκος μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Αλίμου όπου εγκαινίασε το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας.

Το συγκεκριμένο γραφείο ένα από τα έξι που έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και ο εξοπλισμός των γραφείων είναι δωρεά της εταιρείας «Παπαστράτος».

Ο κ. Θεοδωρικάκος στις δηλώσεις του από την Πλατεία Συντάγματος τόνισε: «Είναι θέμα πολιτισμού κάθε κοινωνίας να κάνει τα πάντα για να μπει ένα τέλος στη βία ανάμεσα στους ανθρώπους και ιδιαιτέρως να μπει ένα τέλος στη βία ενάντια σε γυναίκες. Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και η Ελληνική Αστυνομία καλεί τις γυναίκες σε ολόκληρη τη χώρα, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας, να μιλήσουν, να τα καταγγείλουν και να γνωρίζουν ότι θα έχουν τη στήριξη της Πολιτείας και ασφαλώς θα έχουν τη στήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας».

Ο κ. Θεοδωρικάκος έδωσε έμφαση στον ρόλο της οικογένειας υπογραμμίζοντας: «Αφορά όλους όσοι είμαστε γονείς. Ως πατέρας, ως γονέας δύο παιδιών, θέλω να πω έχει σημασία το πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και ιδιαίτερα το πώς μεγαλώνουμε τα αγόρια μας, να τα μάθουμε να φέρονται ανθρώπινα, πολιτισμένα, με ευγένεια, αγάπη και σεβασμό στα κορίτσια και στις γυναίκες και όταν κάνουμε λάθη σ’ αυτόν τον τομέα, καλά θα κάνουμε να τα διορθώνουμε».

Μιλώντας στη συνέχεια στα εγκαίνια του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Ενδοοικογενειακής Βίας στον Άλιμο, επισήμανε πως «η υπηρεσία έχει ξεκινήσει τη δουλειά της εδώ και 50 ημέρες και έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να είναι πάρα πολύ αποτελεσματική, καθώς εδώ έχουν αντιμετωπιστεί όλο αυτό το διάστημα 58 περιστατικά, από εξειδικευμένο προσωπικό της Αστυνομίας, τόσο γυναίκες όσο και άνδρες, από αξιωματικούς εκπαιδευμένους στο να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις».

Καταλήγοντας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε: «Σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και άλλους κρατικούς φορείς κάνουμε αυτό που πρέπει προκειμένου για να υπάρχει ανθρωπιά, να υπάρχει αλληλεγγύη και να υπάρχει σωστή αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων».

«Oταν αντιδράσεις στον έλεγχο έρχεται το πρώτο χαστούκι» – Η Μαρία Ν. εξομολογείται στον Ε.Τ. τη δραματική της ιστορία

«Γιατί δεν σηκώνεις το τηλέφωνο;», «Mε ποια φίλη σου βγήκες;», «Tι ώρα θα γυρίσεις σπίτι;», είναι μόνο μερικές από τις πρώτες ερωτήσεις που κάνουν οι κακοποιητικοί σύντροφοι πριν ακολουθήσουν χειρότερες συμπεριφορές. Ηδη η χώρα μετρά από τις αρχές του έτους 13 γυναικοκτονίες, με τα θύματα να αυξάνονται δραματικά και τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας να αγγίζουν το «κόκκινο».

Το πρώτο lockdown ανέδειξε ακόμα περισσότερα περιστατικά βίας, καθώς το τρίμηνο από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο του 2020 έγιναν 1.103 ανάλογες καταγγελίες, με τα στοιχεία της Αστυνομίας να δείχνουν πως την τελευταία δεκαετία καταγγέλθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ. πάνω από 33.000 περιπτώσεις. Αυτά βέβαια είναι μόνο τα επίσημα στοιχεία…

«Στην αρχή νιώθεις ότι σε νοιάζεται και σε προσέχει πολύ ο σύντροφος σου όταν σου λέει μη βγεις μέχρι αργά, δεν θα είσαι ξεκούραστη αύριο στη δουλειά ή φόρα κάτι πιο ζεστό, έχει κρύο σήμερα έξω. Δεν καταλαβαίνεις πως είναι ένας τρόπος να σε χειριστεί και με πρόσχημα την… αγάπη να σε φέρει στα μέτρα του», εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο η Μαρία, που είχε στο παρελθόν μια ιδιαίτερα κακοποιητική σχέση, αλλά πλέον μπορεί να διακρίνει τα σημάδια.

«Ολοι οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να νιώθουν πως κάποιος τους αγαπάει, αλλά νομίζω πως η αγάπη τελειώνει ή δεν είναι αγάπη αν επηρεάζει την ελευθερία σου», συμπληρώνει. «Για αρκετά χρόνια νόμιζα πως είναι φυσιολογικό να με ελέγχει, πού είμαι, με ποιον, τι ώρα θα γυρίσω, τι θα βάλω και όλα όσα τέλος πάντων ρωτάνε στα πλαίσια του… ενδιαφέροντος. Οταν όμως πιεστείς και καταλάβεις ότι δεν είναι και πολύ οk να δίνεις πλήρη αναφορά και αντιδράσεις, έρχεται το πρώτο χαστούκι. Και εκεί ξέρεις ότι όντως δεν είναι οk. Εγώ άργησα να φύγω γιατί πίστευα πως το μετάνιωνε αλλά το ξαναέκανε και είχαμε φτάσει σε έναν φαύλο κύκλο που απλά κάποια στιγμή απογοητεύτηκε που δεν καταλάβαινα την αγάπη του και το τελείωσε. Μάλλον ήμουν τυχερή», καταλήγει.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, έχουν προγραμματίσει για σήμερα τις παρακάτω δράσεις:

Από τις 9 π.μ έως τις 12, προσωπικό των Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, θα μοιράσει στην πλατεία Συντάγματος, ενημερωτικό έντυπο υλικό ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Το σημείο όπου θα εξελίσσεται η δράση, θα επισκεφτούν στις 10.30 π.μ., ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης.

Στις 12.30 μ.μ., ο κ. Θεοδωρικάκος και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, θα εγκαινιάσουν στο Αστυνομικό Τμήμα Αλίμου (οδός Κιλκίς 50), το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.

Επίσης, στα social media του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει αναρτηθεί βίντεο με μαρτυρίες γυναικών, που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Κακοποίηση γυναικών: Τι πρέπει να κάνουν τα θύματα τις πρώτες κρίσιμες ώρες

Τα τρία συχνότερα λάθη των γυναικών θυμάτων βίας, ειδικά τις πρώτες κρίσιμες ώρες μετά από ένα περιστατικό βίας, επισημαίνει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αύριο Πέμπτη 25 Νοεμβρίου.

1ο λάθος: Θα βγάλω μία φωτογραφία για να αποδείξω τον ξυλοδαρμό μου.

Η φωτογραφία δεν είναι από μόνο της ικανό αποδεικτικό μέσο. Αυτό συμβαίνει αφενός γιατί μπορεί με κατάλληλα μέσα να υποστεί επεξεργασία αφετέρου γιατί το άτομο προ της φωτογράφισής του μπορεί να μακιγιαριστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αλλοιώνει την πραγματική εικόνα. Συνεπώς, το άτομο που έχει υποστεί κακοποίηση εάν απλά φωτογραφίσει τις κακώσεις του δεν θα μπορέσει να αποδείξει την κακοποίηση.

2ο λάθος: Θα πάω στο πλησιέστερο νοσοκομείο και θα πάρω ιατρικό πιστοποιητικό από τον χειρουργό.

Πράγματι, το πρώτο που πρέπει να κάνει το θύμα που φέρει σοβαρά τραύματα (ανοιχτά θλαστικά, πιθανά κατάγματα κ.λπ.) είναι να επισκεφθεί ένα νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών και εξετάσεων. Στη συνέχεια, όμως, είναι απαραίτητη η εξέταση από ιατροδικαστή.

Ο ιατροδικαστής είναι ο μόνος ιατρός που έχει την κατάλληλη εκπαίδευση για την πιστοποίηση των σωματικών βλαβών. Καμία άλλη ιατρική ειδικότητα δεν έχει αντίστοιχη εκπαίδευση, συνεπώς ιατρός άλλης ειδικότητας δεν μπορεί να καταγράψει ορθά και πλήρως τις σωματικές βλάβες. Για μία εκχύμωση, για παράδειγμα, ο ιατροδικαστής περιγράφει πλήρως τα χαρακτηριστικά της, δηλαδή τις διαστάσεις, τη χροιά και το σχήμα της, με αποτέλεσμα να μπορεί να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα της υπόθεσης.

3ο λάθος: Δεν θέλω να υποβάλω μήνυση οπότε δεν μπορώ να εξεταστώ από ιατροδικαστή.

Όταν μία γυναίκα έχει αποφασίσει να υποβάλει μήνυση στον δράστη, θα πρέπει να το κάνει το συντομότερο δυνατό στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Σε αυτήν την περίπτωση, η αστυνομία εκδίδει εντολή κλινικής ιατροδικαστικής εξέτασης στην πλησιέστερη ιατροδικαστική δομή και η όλη διαδικασία είναι δωρεάν.

Σε περίπτωση, όμως, που το θύμα δεν είναι έτοιμο για μία νομική διαδικασία, είναι σημαντικό για να υπάρξει πιστοποίηση της κακοποίησης για μελλοντική χρήση, να υπάρξει ιατροδικαστική εξέταση σε κάποιο ιατροδικαστικό ιατρείο. Ιατρεία υπάρχουν στις κυριότερες πόλεις της χώρας. Και στις δύο περιπτώσεις, η έκθεση κλινικής εξέτασης που εκδίδεται έχει το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών.

«Είναι σημαντικό όλες οι γυναίκες να γνωρίζουν τις ορθές διαδικασίες. Ακόμη κι αν δεν συμβεί στις ίδιες ένα τέτοιο περιστατικό, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, είναι εξαιρετικά πιθανό να χρειαστεί να συμβουλεύσουν κάποιο άτομο του οικογενειακού ή του φιλικού τους περιβάλλοντος. Μόνο με τη σωστή ενημέρωση η γυναίκα θα μπορέσει να προβεί στις σωστές κινήσεις και τελικά να καταφέρει να δικαιωθεί. Οι ιατροδικαστές είμαστε δίπλα στα θύματα βίας όποτε και αν μας χρειάζονται», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρης Λέων.