ουρανός είχε μαυρίσει, η θάλασσα είχε γίνει άσπρη από τον έντονο κυματισμό και όμως… Παρά τις προειδοποιήσεις για έκτακτα καιρικά φαινόμενα, τα οποία εκδηλώθηκαν κυρίως στη νότια Ελλάδα και την Κρήτη, ο χειριστής και ιδιοκτήτης των θαλασσίων σπορ έδεσε τα τρία παιδιά στο «αλεξίπτωτο» για να κάνουν τη βόλτα τους.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη στην περιοχή Ακρωτήρι Γκίνας στη Ρόδο, όταν τρία ανήλικα αδέρφια, 15, 13 και 15 ετών, από τη Μεγάλη Βρετανία ανέβηκαν σε θαλάσσιο αλεξίπτωτο, τα σχοινιά του οποίου κόπηκαν όταν φύσηξε δυνατός άνεμος, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν στα βράχια, οι δύο να σκοτωθούν ακαριαία και ο τρίτος να τραυματιστεί πολύ σοβαρά.

Ο θάνατος για τα δύο από τα τρία αδέλφια -ένα αγόρι 15 ετών και ένα κορίτσι 13 ετών- ήταν ακαριαίος, καθώς έπεσαν με δύναμη στη βραχονησίδα, ενώ το τρίτο παιδί βρέθηκε σε βραχώδες σημείο στο Ακρωτήρι Γκίνας. Ο επιζών είναι πολυ-τραυματίας και δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή με τη βοήθεια των γιατρών. Η οικογένεια των τριών νεαρών παραθέριζε στην περιοχή Πεύκοι.

Σε βίντεο που κατέγραψαν έκπληκτοι κάτοικοι της Ρόδου, φαίνεται το μοιραίο αερόστατο, το σχοινί του οποίου είχε κοπεί από το ταχύπλοο, να πετάει στον ουρανό παρασυρόμενο από τους θυελλώδεις ανέμους. Στο ίδιο βίντεο φαίνονται όμως και οι ισχυροί άνεμοι, η φουρτουνιασμένη θάλασσα που κάνει τους περισσότερους να αναρωτιούνται πώς είναι δυνατό λίγα λεπτά πριν να ξεκινήσει το σκάφος με τέτοια κακοκαιρία θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τριών παιδιών.

Οι ευθύνες

Ελεύθερος αφέθηκε χθες ο χειριστής του ταχύπλοου και ιδιοκτήτης της εταιρίας θαλασσίων σπορ που συνελήφθη την Τετάρτη έως ότου να ολοκληρωθεί η έρευνα και να συγκεντρωθεί το απαραίτητο υλικό και οι μαρτυρίες που απαιτούνται για την υπόθεση. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε πει στους λιμενικούς ότι είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ότι το κακό έγινε εξαιτίας των απότομων ριπών ανέμου που χτύπησαν αρχικά το σκάφος και στη συνέχεια το αλεξίπτωτο που τραβούσε με τα τρία παιδιά.

Οπως αναφέρει η ισχύουσα νομοθεσία, η πτήση με αλεξίπτωτο επιτρέπεται σε άτομο που γνωρίζει κολύμβηση και είναι ηλικίας τουλάχιστον 18 ετών. Για άτομο μικρότερης ηλικίας, αλλά άνω των δεκατεσσάρων 14 ετών, η πτήση με αλεξίπτωτο επιτρέπεται μετά από συγκατάθεση του ασκούντος τη γονική μέριμνα με την οποία βεβαιώνεται παράλληλα ότι ο ανήλικος γνωρίζει κολύμβηση. Ωστόσο, ξεκάθαρα ο νομοθέτης απαγορεύει την πτήση με αλεξίπτωτο όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθώς και πριν από την ανατολή και μετά τη δύση του ηλίου. Σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Λιμένων, αριθμ. 20 (Β’ 444/26-4-1999), απαγορεύεται η χρήση των θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθώς και των καινοφανών θαλάσσιων μέσων αναψυχής, που έχουν εγκριθεί ή θα εγκριθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όταν πνέει άνεμος έντασης άνω των πέντε (5) μποφόρ. Επίσης, απαγορεύεται η χρήση θαλάσσιου αλεξίπτωτου, όταν η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Παράλληλα, έχουν απαγορευτεί τα τριθέσια αλεξίπτωτα, όπως το συγκεκριμένο που χρησιμοποίησε ο εν λόγω ιδιοκτήτης.