Η ολλανδική εταιρία ιατρικού εξοπλισμού Philips ανακάλεσε ορισμένες αναπνευστικές συσκευές και μηχανικούς αναπνευστήρες λόγω ενός τμήματός τους από αφρό που μπορεί να διασπαστεί και να γίνει τοξικός, προκαλώντας δυνητικά καρκίνο, ανέφερε σήμερα.

Ο αφρός, που χρησιμοποιείται προκειμένου να μειώνει τον ήχο των συσκευών, μπορεί όταν διασπαστεί να μετατραπεί σε μικρά εισπνεόμενα σωματίδια, ερεθίζοντας τους αεραγωγούς, ανέφερε ο όμιλος ανακοινώνοντας την ανάκληση. Τα αέρια που απελευθερώνονται από τον διασπώμενο αφρό μπορεί επίσης να είναι τοξικά ή επικίνδυνα για καρκίνο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Philips Φρανς βαν Χούτεν δήλωσε ότι η ανάκληση αφορά τρία έως τέσσερα εκατομμύρια συσκευές υπνικής άπνοιας και αναπνευστήρες.

Οι μετοχές του ομίλου σημείωναν πτώση 4,2% στις 10:57 ώρα Ελλάδας στο Άμστερνταμ.

“Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να επικεντρωθούμε πλήρως στην αντικατάσταση και επιδιόρθωση των στοιχείων αυτών”, είπε ο Βαν Χούτεν, ο οποίος πρόσθεσε ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ένα χρόνο.

Αυτό έχει ως “συνέπεια ότι δεν θα μπορούμε να εξυπηρετούμε νέους πελάτες, άρα θα υπάρξει μια έλλειψη στο πεδίο”.

Η εταιρία συνιστά στους χρήστες των συσκευών CPAP, που κατασκευάζει και οι οποίες βοηθούν τους ανθρώπους με υπνική άπνοια, να σταματήσουν τη χρήση τους. Περίπου τα δύο τρίτα των συσκευών CPAP της Philips πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Γιατροί με ασθενείς που χρησιμοποιούν αναπνευστήρες για την υποστήριξη της ζωής θα πρέπει πρώτα να σκεφθούν κατά πόσον ο πιθανός κίνδυνος από τον αφρό υπερτερεί άλλων κινδύνων, ανέφερε η εταιρία.

Ο εκπρόσωπος της Philips Στιβ Κλινκ είπε πως η εταιρία συνεργάζεται με τις υγειονομικές αρχές για την ασφαλή αντικατάσταση του αφρού, αλλά πρώτα θα πρέπει να επιλύσει ρυθμιστικά εμπόδια.

Τον Απρίλιο η Philips ανέφερε πως τα πρωτογενή κέρδη πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν 74% φθάνοντας τα 362 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με μια αύξηση 9% στις συγκρίσιμες πωλήσεις.