Η πολωνική κυβέρνηση προτείνει να επιβληθούν περαιτέρω τιμωρητικά μέτρα στη Ρωσία ώστε να συνεχιστεί η πίεση στην οικονομία της για να αναγκαστεί η Μόσχα να τερματίσει τον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας στα τέλη του Φεβρουαρίου.

«Κατά την άποψή μας, πρέπει να επιβληθεί έβδομη δέσμη κυρώσεων το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση», τόνισε ο Λούκας Γιάσινα, εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών, σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ενόψει του συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Λουξεμβούργο μεθαύριο Δευτέρα.

«Προχωράμε, έχουμε την υποστήριξη των εταίρων μας στη Βαλτική και ελπίζουμε πως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν επίσης να επιβληθούν πιο σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία», πρόσθεσε ο κ. Γιάσινα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Μάρτσιν Ψίντατς υπερθεμάτισε, δηλώνοντας στη Βελτ ότι μολονότι η έκτη δέσμη κυρώσεων «χτύπησε με σφοδρότητα τη Ρωσία», μολαταύτα «δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να εξασθενίσουμε αρκετά τον (πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν και την πολεμική του μηχανή. Χρειαζόμαστε περισσότερες και σκληρότερες κυρώσεις».

Η Πολωνία θέλει να πείσει τους εταίρους της να ταχθούν υπέρ της έβδομης δέσμης κυρώσεων, επέμεινε και πρόσθεσε «πρέπει να ενεργήσουμε με συντονισμένο τρόπο ως Ευρωπαίοι».

Ερωτηθείς τι είδους μέτρα θα μπορούσε να περιλαμβάνει το πιθανό νέο πακέτο κυρώσεων, ο κ. Ψίντατς είπε πως «πρέπει να σταματήσουμε εντελώς τις εξαγωγές ευρωπαϊκής τεχνολογίας στη Ρωσία», πρωτίστως ειδών «διπλής χρήσης» (πολιτικής και στρατιωτικής). Η ΕΕ πρέπει επίσης να αναλάβει «ισχυρότερη δράση εναντίον των ρωσικών τραπεζών και εναντίον των καναλιών προπαγάνδας και παραπληροφόρησης της Ρωσίας».

Οι 27 υιοθέτησαν την έκτη δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας στις αρχές του Ιουνίου. Περιλάμβανε την προοδευτική επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και τον αποκλεισμό της Sberbank, της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, από το σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας SWIFT.