Ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, ο Μιχαήλo Ποντολιάκ, σχολίασε το δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την ουκρανική ηγεσία να αρχίσει συνομιλίες με το Κρεμλίνο. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα οι ΗΠΑ θα επιμείνουν μάλιστα σε αυτού τους είδους τις συνομιλίες, εάν ο ουκρανικός στρατός ανακτήσει τον έλεγχο της Χερσώνας και αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να διεξαχθεί διάλογος από θέση ισχύος.

Ο Ποντολιάκ σχολιάζοντας το δημοσίευμα έγραψε στο Twitter: «Σημαντικό: η Ουκρανία ποτέ δεν αρνήθηκε τις συνομιλίες. Η θέση μας είναι γνωστή και ανοιχτή. Πρώτον, αποχώρηση των στρατευμάτων από τα εδάφη μας, δεύτερον είναι όλα τα υπόλοιπα. Ο Πούτιν είναι έτοιμος γι’ αυτό; Φυσικά όχι. Αφού είναι έτσι τα πράγματα, τότε σύμφωνα με την δική μας εποικοδομητική εκτίμηση θα μιλήσουμε με τον επόμενο ηγέτη της Ρωσίας».

Το Κρεμλίνο λέει ότι είναι ανοιχτό στις συνομιλίες. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι αυτή είναι η συνεπής στάση της Ρωσίας, αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει τη διεξαγωγή τους.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιο έγγραφο έχει υπογραφεί ως απάντηση στα «δημοψηφίσματα» και στην απόπειρα της Ρωσίας να προσαρτήσει τα εδάφη που έχει καταλάβει.