Η Ουκρανία έλαβε περισσότερα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων γερμανικής και αμερικανικής κατασκευής, μέρος μιας σειράς παραδόσεων βαρέων όπλων υψηλής ακρίβειας που υποσχέθηκαν οι σύμμαχοί της, ανακοίνωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας.

Η Ουκρανία έλαβε μια ακόμη παρτίδα από τέσσερα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών HIMARS αμερικανικής κατασκευής, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, Ολεκσέι Ρεζνίκοφ.

«Είμαι ευγνώμων στον Αμερικανό πρόεδρο και στον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και στον λαό (των ΗΠΑ) για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού» έγραψε στο Twitter ο Ρεζνίκοφ.

Τα HIMARS έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές και είναι πιο ακριβή από το σοβιετικής εποχής πυροβολικό της Ουκρανίας, επιτρέποντας στις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπήσουν ρωσικούς στόχους που προηγουμένως ήταν ανέφικτοι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει ήδη έως και δώδεκα συστήματα HIMARS.

Ο ουκρανικός στρατός έχει λάβει επίσης τρία MARS II MLRS, τη γερμανική έκδοση του αμερικανικού συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων M270. Η παράδοση ανακοινώθηκε από την Κριστίνε Λάμπρεχτ, τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας στις 26 Ιουλίου.

«Ο τρίτος αδελφός της οικογένειας Long Hand -MLRS MARS II από τη Γερμανία- έφτασε στην Ουκρανία», έγραψε ο Ρεζνίκοφ στο Twitter.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή Kraus-Maffei Wegmann, το MLRS MARS II μπορεί να πλήξει στόχους σε εμβέλεια έως και 70 χλμ, ανάλογα με τον τύπο των πυρομαχικών που χρησιμοποιεί.

Έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει στρατεύματα και εξοπλισμό, αντιαεροπορική άμυνα, θέσεις διοίκησης και επικοινωνιών και να τοποθετεί ναρκοπέδια.

Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι στιγμής γερμανικά αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Panzerhaubitze 2000. Η Λάμπρεχτ στις 26 Ιουλίου ανακοίνωσε επίσης την παράδοση πέντε αντιαεροπορικών συστημάτων Gepard.

Το Κίεβο έχει δηλώσει προηγουμένως ότι χρειάζεται 1.000 οβιδοβόλα, 500 άρματα μάχης και 1.000 drones μεταξύ άλλων βαρέων όπλων για να απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα.

Άλλες χώρες που έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία με συστήματα πυροβολικού περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία και την Πολωνία.