Με οδηγό τη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «δεν υπάρχει ούτε ώρα για χάσιμο», η νέα κυβέρνηση κινείται από την πρώτη στιγμή με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων να ξεκινήσει το νομοθετικό της έργο και μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο να έχουν ψηφιστεί τα δύο πρώτα νομοσχέδια για την οργάνωση του επιτελικού κράτους και για τις πρώτες μειώσεις φόρων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση όχι μόνο για το μήνυμα απόλυτης ετοιμότητας που εκπέμπει η κυβέρνηση χαράσσοντας πλήρη και λεπτομερή οδικό χάρτη για ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο, αλλά και για τα αντανακλαστικά που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός στην πρώτη μεγάλη κρίση που κλήθηκε να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση λόγω της φονικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική.

Η πρώτη εκτίμηση κυβερνητικών παραγόντων είναι ότι η ελληνική κοινωνία αρχίζει ήδη να εισπράττει μηνύματα για τις μεγάλες αλλαγές που επέρχονται σε όλα τα επίπεδα. Από τον τρόπο διακυβέρνησης μέχρι την ουσία της ασκούμενης πολιτικής και από την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα μέχρι το ύφος της εξουσίας.

Εγγύηση δουλειάς

Η νέα δομή Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο στηρίζεται σε δημιουργική σύνθεση έμπειρων κοινοβουλευτικών στελεχών και καταξιωμένων τεχνοκρατών που στην πλειονότητά τους ασχολούνται για πρώτη φορά με την πολιτική, το ισχυρό συντονιστικό κέντρο για τις κεντρικά σχεδιαζόμενες πολιτικές που θα διαχέονται στα υπουργεία ώστε να αποφεύγονται οι αποσπασματικές πρωτοβουλίες και η πολυνομία, το καινοτόμο νέο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου συνιστούν τα πρώτα δείγματα που καθιστούν αυτή την κυβέρνηση διακριτή σε σχέση με τις προηγούμενες. Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι όλα αυτά συνιστούν και αναγκαίες προϋποθέσεις για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο, σε συνδυασμό με την ταχύτητα.