Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία, επειδή Αμερικανοί κατάσκοποι εγκρίνουν και συντονίζουν ουκρανικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε πως ο Βαντίμ Σκιμπίτσκι, αναπληρωτής επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας, παραδέχθηκε στην εφημερίδα Telegraph πως η Ουάσινγκτον συντονίζει τα πυραυλικά πλήγματα των HIMARS.

Ο Σκιμπίτσκι δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα πως υπάρχουν διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών πριν από τα πλήγματα και πως η Ουάσινγκτον έχει αποτελεσματικό βέτο σε προτεινόμενους στόχους, αν και είπε πως οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν παρέχουν πληροφορίες για άμεσους στόχους.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως η συνέντευξη δείχνει πως η Ουάσινγκτον εμπλέκεται άμεσα, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις πως περιορίζει τον ρόλο της στη σύγκρουση στην παροχή όπλων, επειδή δεν επιθυμεί μια άμεση αντιπαράθεση με τη Μόσχα.

«Όλο αυτό αναντίρρητα αποδεικνύει πως η Ουάσινγκτον, αντίθετα με ό,τι ισχυρίζονται ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο, εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας.

«Είναι η κυβέρνηση Μπάιντεν που είναι άμεσα υπεύθυνη για όλες τις πυραυλικές επιθέσεις που ενέκρινε το Κίεβο σε περιοχές κατοικιών και πολιτικές υποδομές σε κατοικημένες περιοχές του Ντονμπάς και σε άλλες περιοχές, που είχαν αποτέλεσμα μαζικούς θανάτους αμάχων», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Δεν υπάρχει προς το παρόν αντίδραση στους ισχυρισμούς του ρωσικού υπουργείου Άμυνας από τον Λευκό Οίκο ή το Πεντάγωνο.

Η Ουκρανία και η Δύση κατηγορούν τη Ρωσία ότι εξαπολύει καταστροφικές πυραυλικές επιθέσεις κατά πολιτικών στόχων σε σχεδόν καθημερινή βάση. Και οι δύο πλευρές αρνούνται ότι στοχοποιούν από πρόθεση αμάχους.

Η προμήθεια εξελιγμένων μεγάλου βεληνεκούς οπλικών συστημάτων από δυτικές χώρες στην Ουκρανία θεωρείται κρίσιμης σημασίας προκειμένου το Κίεβο να αντιστρέψει την κατάσταση στο πεδίο των μαχών, όπου η Ρωσία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από βομβαρδισμούς αστικών περιοχών από μεγάλη απόσταση.