Ενα δίκαιο σχέδιο για τα ενοίκια, που θα καλύπτει τόσο τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, που θα πρέπει να επανέλθουν σταδιακά στη μετά Covid-19 εποχή, όσο και τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ετοιμάζεται να «κατεβάσει» η κυβέρνηση.

«Θα υπάρχει ρύθμιση για τα ενοίκια μέχρι το τέλος του χρόνου», τόνισε, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, παρέμβαση της κυβέρνησης για τα μισθώματα επαγγελματικών και οικιστικών ακινήτων. Ειδικά για την πρώτη κατηγορία ακινήτων, που στην πλειονότητά τους μισθώνονται από επιχειρήσεις λιανεμπορίου, οι… κρούσεις προς τους ιδιοκτήτες για αναπροσαρμογή – προς τα κάτω- των ενοικίων είναι το τελευταίο διάστημα συνεχείς. «Οταν δεν έχεις τζίρο είναι σχεδόν αδύνατον να καταβάλεις τα ενοίκια, που σε ορισμένες περιοχές είχαν εκτοξευτεί προ πανδημίας», σχολιάζουν στον Ελεύθερο Τύπο αρμόδιες πηγές.

Τιμές – φωτιά

Προς επίρρωση, τα ενοίκια στην Ερμού είχαν επιστρέψει πέρυσι στα επίπεδα του 2009, με την τιμή ανά τετραγωνικό για κατάστημα υψηλής προβολής να διαμορφώνεται στα 220 με 270 ευρώ το μήνα, όταν το 2013 είχε πέσει ακόμη και στα 100 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στη Βουκουρεστίου, όπου το μέσο ενοίκιο διαμορφωνόταν στα 200 ευρώ/τ.μ., όσο, δηλαδή, ήταν και το 2009. Οσον αφορά στον «αέρα», αυτός επανήλθε, με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων σε Ερμού και Κολωνάκι να ζητούν το 2019 έως και 1.000 ευρώ/τ.μ.

Βολές…

Η ιδέα της παράτασης της έκπτωσης, πάντως, δεν φαίνεται να χαροποιεί ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) να «καυτηριάζει» το γεγονός ότι -τουλάχιστον προς ώρας- τα όποια σχέδια περί φοροελαφρύνσεων για τους κατόχους ακίνητης περιουσίας έχουν μείνει στα… χαρτιά. «Το μόνο που ακούμε και διαβάζουμε είναι μονομερείς εγκάρδιες συναντήσεις/συσκέψεις των αρμόδιων υπουργών με τους αξιώνοντες τη διαιώνιση της μείωσης των ενοικίων, με τους οποίους ανενδοιάστως… “διαμερίζονται τα ιμάτιά μας”, χωρίς καμία συμμετοχή της ΠΟΜΙΔΑ και αόριστες εξαγγελίες περί “δίκαιων” και προφανώς “μεσοσταθμικών” φορολογικών ελαφρύνσεων, για την τήρηση των προσχημάτων», σχολιάζει σε σχετική ανακοίνωση και συνεχίζει: «Με αφορμή τα πιεστικά αιτήματα εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου για παράταση της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων επαγγελματικής στέγης έως το τέλος του 2020, η ΠΟΜΙΔΑ επαναλαμβάνει ότι η στήριξη των επιχειρήσεων στο θέμα αυτό, όπου και για όσο είναι αναγκαία, πρέπει να υλοποιηθεί όχι επ’ άπειρον και με δαπάνες των ιδιοκτητών, αλλά: είτε με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, όπως έγινε με απόλυτη επιτυχία το 2010, είτε αποκλειστικά μέσω της διαδικασίας επιδότησης ενοικίου και όχι της συλλήβδην υποχρεωτικής του μείωσης».

Το σενάριο

Υπενθυμίζεται πως ο «Ε.Τ.», σε πρόσφατο δημοσίευμά του, παρέθετε τις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου για τους ιδιοκτήτες, με την πλέον πιθανή να είναι η καθιέρωση έκτακτης έκπτωσης επί του φετινού φόρου εισοδήματος. Το ποσό αυτής, το οποίο θα αφαιρείται από τον καταβλητέο φόρο εισοδήματος, που θα αναγράφει το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφετινής φορολογικής δήλωσης κάθε ιδιοκτήτη, θα προκύπτει με την εφαρμογή κλιμακούμενων ποσοστιαίων συντελεστών επί του συνολικού ποσού εισοδηματικής απώλειας, που θα δηλώσει κάθε ιδιοκτήτης σε ειδική πλατφόρμα στο σύστημα ΤAXISnet.