Υστερα από μήνες διαξιφισμών ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα το πολυαναμενόμενο πακέτο βοήθειας 900 δισ. δολαρίων, που θα επιτρέψει μεταξύ άλλων σε 12 εκατομμύρια ανέργους της υγειονομικής κρίσης να… μην πεθάνουν της πείνας ως τον Μάρτιο.

Πρόκειται για το συμπληρωματικό πακέτο ενός κονδυλίου 1,4 τρισ. δολαρίων, που είχε ήδη εγκριθεί ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και των νοικοκυριών, πολλά από τα οποία έχουν φτάσει στα όριά τους, ύστερα και από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Μπορεί το εφάπαξ βοήθημα 600 δολαρίων συν τα 300 δολάρια την εβδομάδα ως τον Μάρτιο να μην τους λύσουν όλα τα προβλήματα, αλλά είναι μια κάποια λύση.

Τράπεζες τροφίμων και κοινωνικά παντοπωλεία σε όλη την χώρα αδυνατούν πλέον να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του κόσμου, ακόμη και στις πλουσιότερες Πολιτείες.

Π.χ. η 30χρονη Κάρλα Καντελάριο και ο σύζυγός της (νοσηλεύτρια σε γηροκομείο και εργάτης οικοδομών, αντίστοιχα) είναι δύο μεσοαστοί από τη Βιρτζίνια με τέσσερα παιδιά, που ποτέ δεν φαντάζονταν ότι θα έμειναν ταυτόχρονα άνεργοι και θα αναγκάζονταν να περιμένουν στην ουρά για λίγα τρόφιμα.

Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ (Census Bureau), στην ίδια θέση έχουν περιέλθει εκατομμύρια οικογένειες, που άλλοτε έκαναν δωρεές σε τράπεζες τροφίμων και τώρα εξυπηρετούνται από αυτές!

Υστερα από οκτώ μήνες πανδημίας ο 1 στους 8 Αμερικανούς δηλώνει ότι «του λείπει το φαγητό από το καθημερινό τραπέζι», πρόβλημα που αφορά τουλάχιστον 26 εκατομμύρια ενήλικες Αμερικανούς και τουλάχιστον ισάριθμο αριθμό τέκνων τους. Συνολικά, η διατροφική ανασφάλεια στις ΗΠΑ διπλασιάστηκε φέτος σε σχέση με το 2019, πέφτοντας στα χειρότερα επίπεδα από το 1998, οπότε άρχισαν να συλλέγονται στοιχεία!

Σύμφωνα με το ΒΒC, η εκτεταμένη πείνα στις ΗΠΑ αποτελεί πλέον εθνική μάστιγα. Ακόμη και στην πλούσια περιφέρεια του Σαν Φρανσίσκο, ο επικεφαλής της τοπικής τράπεζας τροφίμων, Πολ Ας, αποκαλύπτει ότι έχουν εγγραφεί στις λίστες της 60.000 νοικοκυριά, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την προ-Covid εποχή.