Ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να θεωρείται και τυπικά πρόεδρος των ΗΠΑ, ύστερα από την επικύρωση της ευρείας νίκης του στην πολιτεία της Καλιφόρνια, που του χάρισε άλλους 55 εκλέκτορες.

Υστερα από αυτή την εξέλιξη ο Δημοκρατικός υποψήφιος διαθέτει επισήμως αυτή τη στιγμή 279 εκλέκτορες (του αρκούν 270 για να μετακομίσει στον Λευκό Οίκο) έναντι 217 του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν αναμένεται να συγκεντρώσει πάνω από 232 έναντι 306 του Μπάιντεν, όταν οι κυβερνήσεις δύο-τριών ακόμη πολιτειών οριστικοποιήσουν με τη σειρά τους το αποτέλεσμα, εν όψει της σύγκλησης του Εκλεκτορικού Κολλεγίου που θα αναδείξει τον 46ο πρόεδρο, στις 14 Δεκεμβρίου.

Αλλωστε από τις 50 δικαστικές προσφυγές για ακύρωση του αποτελέσματος που κατέθεσε η πλευρά Τραμπ έχουν απορριφθεί πάνω από 30 και οι υπόλοιπες αναμένεται να έχουν την ίδια τύχη.

Ωστόσο, ο πιο κυκλοθυμικός πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία, δεν λέει να το βάλει κάτω. Δίνοντας το «παρών» το Σάββατο σε μια… προεκλογική συγκέντρωση στην Τζόρτζια, για τις κρίσιμες επαναληπτικές εκλογές δύο εδρών της Γερουσίας, που θα διεξαχθούν στις 5 Ιανουαρίου, αρνήθηκε για μια ακόμη φορά να δεχθεί την ήττα του, υποστηρίζοντας ότι «τον έκλεψαν» και τελικά «θα κερδίσει».

Κανείς δεν κατάλαβε αν το εννοεί πραγματικά, αφού σε άλλο σημείο της σχεδόν 2ωρης ομιλίας του -μπροστά σε ένα φανατισμένο ακροατήριο οπαδών, που δεν τηρούσαν κανένα μέτρο υγειονομικής προστασίας- ο Τραμπ υπαινίχθηκε σαφώς ότι ο Μπάιντεν θα ανατρέψει βασικές επιλογές της εξωτερικής του πολιτικής για το Ιράν και την Κίνα. Παράλληλα υποσχέθηκε πως αν κρίνει ότι έχασε τις εκλογές θα «αποχωρήσει με χάρη, για να πάει στη Φλόριδα να χαλαρώσει». Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!

Οι εκλογές για τις 2 έδρες της Τζόρτζια έχουν τεράστια σημασία για την τετραετία Μπάιντεν, καθώς αν περάσουν σε χέρια Δημοκρατικών, τότε οι Ρεπουμπλικανοί θα χάσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία και μαζί κάθε δυνατότητα παρακώλυσης του κυβερνητικού έργου. Η ισοψηφία 50-50 εδρών που θα προκύψει θα ισοδυναμεί με κυριαρχία των Δημοκρατικών, δεδομένου ότι το Σύνταγμα απονέμει την αποφασιστική ψήφο στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Γι’ αυτό ο Τραμπ επισήμανε την ανάγκη να συσπειρωθεί το Ρεπουμπλικανικό ακροατήριο της Τζόρτζια (μιας πολιτείας που είχαν να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί από το 1992) γύρω από τους απερχόμενους γερουσιαστές, Ντέβιντ Περντιού, 70 ετών και την 50χρονη Κέλι Λεφλέρ, που απειλούνται να ηττηθούν σε δύο χωριστές μονομαχίες από τους ανερχόμενους αστέρες των Δημοκρατικών: τον 33χρονο ντοκιμαντερίστα Τζον Οσοφ και τον 51χρονο Βαπτιστή πάστορα από την Ατλάντα, Ράφαελ Γουόρνοκ. Να σημειωθεί πως οι Δημοκρατικοί κέρδισαν καθαρά – έστω και με απώλειες σε έδρες- τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θέτοντας τις βάσεις για κυριαρχία σε ένα Κογκρέσο, που θα συνεπικουρεί τον πρόεδρο αντί να του βάζει εμπόδια.

Προτού εμφανιστεί μπροστά στους γαλβανισμένους οπαδούς του που τραγουδούσαν συνθήματα «Σταματήστε την κλοπή» και «Ακόμη μια τετραετία» στο αεροδρόμιο της μικρής πόλης Βαλντόστα, ο Τραμπ επιτέθηκε μέσω Twitter στον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της Τζόρτζια, Μπράιαν Κεμπ, επειδή αρνήθηκε να του κάνει το χατίρι να ακυρώσει τη νίκη Μπάιντεν στην πολιτεία με 12.000 ψήφους ύστερα από τρεις (!) καταμετρήσεις.

Επίσης τα έβαλε και με τον επίσης Ρεπουμπλικανό, υπουργό Εσωτερικών της Τζόρτζια, που απέρριψε τις αιτιάσεις του για νοθεία. Οπως αποκάλυψαν μάλιστα η Washington Post και το CNN, ο Τραμπ υπερέβη τα εσκαμμένα απαιτώντας από τον Κεμπ να οργανώσει πραξικόπημα στα τοπικό Κογκρέσο, απονέμοντας με το «έτσι θέλω» τους 16 εκλέκτορες της πολιτείας στον ίδιο αντί για τον νόμιμο νικητή!

Με καταμετρημένο περίπου το 99,9% στο σύνολο της αμερικανικής επικράτειας, το προβάδισμα του Μπάιντεν ξεπέρασε τις 7 εκατομμύρια ψήφους (81,3 εκατ. έναντι 74,2 εκατ. του Τραμπ), που μεταφράζεται σε μια διαφορά 4,5 μονάδων, 51,4%-46,9%.