Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ψήφισε χθες Σάββατο για τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, στις οποίες διακυβεύεται ο έλεγχος του Κογκρέσου, καταγγέλλοντας την πολιτικά υποκινούμενη βία στη χώρα του.

Συνοδευόμενος από την εγγονή του, Νάταλι, η οποία ψήφισε για πρώτη φορά, ο πρόεδρος Μπάιντεν άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα σε προπύργιο των Δημοκρατικών, στο Ουίλμινγκτον της πολιτείας Ντέλαγουερ (ανατολικά).

Αναφερόμενος στην επίθεση σε βάρος του συζύγου της Νάνσι Πελόζι, της Δημοκρατικής προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο σπίτι του ζεύγους στην Καλιφόρνια, ο Μπάιντεν κατήγγειλε την πολιτική ένταση στις ΗΠΑ και εκείνους που εξακολουθούν να αμφισβητούν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στον απόηχο των εμπρηστικών δηλώσεων του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν μπορείς να καταδικάζεις τη βία εάν (πρώτα) δεν καταδικάσεις όλους όσοι εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες… όλες αυτές τις ανοησίες που υπονομεύουν τη δημοκρατία», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Αισθάνομαι καλά», διαβεβαίωσε ο Μπάιντεν λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, παρότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, αν όχι και της Γερουσίας.

Είθισται οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ να είναι δυσμενείς για το κυβερνών κόμμα και η αναμέτρηση της 8ης Νοεμβρίου δεν αναμένεται να αποτελέσει εξαίρεση.

«Δεν είναι δημοψήφισμα. Είναι επιλογή! Μια επιλογή ανάμεσα σε δύο πολύ διαφορετικά οράματα για τη χώρα», υπογράμμισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ορισμένοι Αμερικανοί έχουν ήδη αρχίσει να ψηφίζουν για τις ενδιάμεσες εκλογές είτε μέσω επιστολικής ψήφου είτε σε εκλογικό κέντρο.

Πέραν του ελέγχου των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, οι ενδιάμεσες εκλογές αφορούν την ανάδειξη κυβερνητών σε πολιτείες των ΗΠΑ και άλλων τοπικών αξιωματούχων.