Με ενός λεπτού σιγή τίμησαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση στον Λευκό Οίκο τους 500.000 ανθρώπους που απεβίωσαν στις ΗΠΑ από την πανδημία του κορονοϊού τον τελευταίο χρόνο.

Πρόκειται για περισσότερα θύματα από τις απώλειες που κατέγραψε η χώρα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως σημείωσε και ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Δεν είχαμε γνωρίσει τέτοιον απολογισμό παρά πριν από εκατό και πλέον χρόνια, την περίοδο της πανδημίας το 1918 – της ισπανικής γρίπης. «Αυτό είναι κάτι που θα μείνει στην Ιστορία», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος δρ Αντονι Φάουτσι.

Ο πρώτος θάνατος εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός καταγράφηκε στις ΗΠΑ πριν από έναν χρόνο, την 29η Φεβρουαρίου 2020. Σε διάστημα τριών μηνών η χώρα ξεπέρασε το όριο των 100.000 νεκρών.

Το ορόσημο των 400.000 θανάτων ξεπεράστηκε τον Ιανουάριο, την παραμονή της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μετέτρεψε τον αγώνα εναντίον της πανδημίας σε απόλυτη προτεραιότητά του στην αρχή της θητείας του.

Οι ΗΠΑ ευελπιστούν ότι ως το τέλος του Ιουλίου θα έχουν παραχθεί και χορηγηθεί 600 εκατομμύρια δόσεις, τη στιγμή που εκτιμάται πως ως σήμερα έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίων 61 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους τα 18 εκατομμύρια έχουν λάβει και τη δεύτερη.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες των τελευταίων εβδομάδων έβαλαν φρένο στους εμβολιασμούς, ωστόσο το επόμενο διάστημα αναμένεται οι διαδικασίες να επιταχυνθούν.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων θα αποτελέσει σημείο-κλειδί για την καταπολέμηση της πανδημίας. Αν και οι νεαρότεροι δεν νοσούν βαριά και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη συμμετοχή τους στη μετάδοση του ιού, οι επιστήμονες του Βασιλικού Κολεγίου Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας στη Βρετανία τονίζουν πως «για να μην ανακάμψει ο ιός θα πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά». Ηδη η πλειονότητα των εταιριών που ανέπτυξαν εγκεκριμένα εμβόλια έχει ξεκινήσει κλινικές δοκιμές για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων στις ηλικίες 6-17 χρόνων.

Η πανδημία ευνοεί την καταστολή

Σοβαρές, αλλά συχνά αθέατες συνέπειες της πανδημίας ανέδειξε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο ίδιος, κατά την ετήσια ομιλία του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδίκασε την εκμετάλλευση της πανδημίας από ορισμένες χώρες ως πρόσχημα για την καταστολή των «φωνών της διαφωνίας» και τη φίμωση των Μέσων Ενημέρωσης.

«Οι περιορισμοί που συνδέονται με την πανδημία χρησιμεύουν ως δικαιολογία για τον τορπιλισμό των εκλογικών διαδικασιών, την αποδυνάμωση της φωνής των διαφωνούντων και την καταστολή των επικρίσεων», πρόσθεσε.