Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διέγραψε πέντε οντότητες από τον κατάλογο των «τρομοκρατικών» οργανώσεων που καταρτίζει, ανάμεσά τους αυτήν που αφορούσε την βασκική αυτονομιστική παράταξη ETA, ενημέρωσε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες Παρασκευή.

Η ETA («Πατρίδα και Ελευθερία» στη βασκική γλώσσα) ήταν εθνικιστική, αυτονομιστική οργάνωση που έδρασε κυρίως στη Χώρα των Βάσκων, στην Ισπανία και στη Γαλλία, από την ίδρυσή της το 1959 ως τα χρόνια του 2000.

Πέραν της ETA, διαγράφτηκαν επίσης η ιαπωνική σέκτα Ομ Σινρικιό, η αιγυπτιακή ισλαμιστική οργάνωση Γκαμάα Ισλαμίγια, η ισραηλινή σιωνιστική εξτρεμιστική οργάνωση Καχάνε Χάι και το παλαιστινιακό Συμβούλιο Σούρα των Μουτζαχεντίν των Περιχώρων της Ιερουσαλήμ, που έδρασε στη Γάζα.

Η απόφαση ακολούθησε την τακτική διαδικασία ενημέρωσης του καταλόγου, ώστε να μην περιλαμβάνονται σε αυτόν οργανώσεις που δεν έχουν πλέον δραστηριότητες που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές» ή τη δυνατότητα να επιδοθούν σε τέτοιες.

Οι πέντε παρατάξεις πάντως θα παραμείνουν σε άλλη μαύρη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για να εξασφαλιστεί πως δεν θα αποκτήσουν πρόσβαση σε δεσμευμένα κεφάλαια.

Η ETA διεξήγαγε αιματηρό ένοπλο αγώνα για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων επί δεκαετίες. Επισήμως, η σύγκρουσή της με το ισπανικό κράτος είχε συνέπεια να σκοτωθούν 800 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι περίπου 2.600.

Όμως η παράταξη κήρυξε μονομερή εκεχειρία το 2010 προτού τελικά το 2018 ανακοινώσει πως διέλυσε «όλες τις δομές της».