Ανθρωπιστική καταστροφή τεράστιων διαστάσεων συντελείται στην Ινδία, όπου μακραίνει ο μακάβριος κατάλογος των ανθρώπων που χάνουν τις ζωές τους χτυπημένοι από τον κορονοϊό, λόγω των απίστευτων ελλείψεων στα νοσοκομεία και των παραλείψεων της κεντρικής διοίκησης.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανέφερε πως οι μολυνθέντες από τον κορονοϊό έχουν φθάσει πια τα 20 εκατομμύρια.

Για δωδέκατη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκαν πάνω από 350.000 κρούσματα κορονοϊού ενώ υπέκυψαν άλλοι 3.417 ασθενείς. Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα, που μάλλον είναι πολύ πιο ζοφερή, όπως τονίζουν ειδικοί, καθώς δεν καταχωρίζονται ούτε όλα τα κρούσματα ούτε όλοι όσοι χάνουν τη ζωή τους χωρίς περίθαλψη, μακριά από τα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις κλινών και οξυγόνου. Περισσότερες από 40 χώρες έχουν αποστείλει βοήθεια σε ιατρικό εξοπλισμό και κυρίως φιάλες οξυγόνου στην Ινδία.

Μόλις χθες, οι Αρχές στο Δελχί ανακοίνωσαν την παράταση κατά μία εβδομάδα του lockdown, για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας δεν ενέκρινε τα παρατεταμένα λοκντάουν, ενώ ενθάρρυνε τις πολυπληθείς προεκλογικές συγκεντρώσεις όλο τον Απρίλιο, στα κρατίδια που έγιναν εκλογικές αναμετρήσεις την περασμένη εβδομάδα (στη Δυτική Βεγγάλη, στο Ασαμ, στο Ταμίλ Ναντού και στην Κεράλα). Τελικά, το BJP (το κυβερνών κόμμα του Μόντι) έχασε τις τοπικές εκλογές παντού, εκτός από το Ασαμ, παρά την τεράστια προεκλογική κινητοποίηση που είχε κάνει και τα ποσά που είχε ξοδέψει εν μέσω της πανδημίας. Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν για προεκλογικές φιέστες και αδιαφορία απέναντι στην τραγική υγειονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα, σε συνδυασμό με την αποτυχημένη μέχρι στιγμής εκστρατεία εμβολιασμού κατά της νόσου Covid. Μόλις το 11,5% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και 25 εκατομμύρια άτομα έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου (μικρός αριθμός, σε σύγκριση με τα 1,3 δισ. του συνολικού πληθυσμού).

Εξάλλου, έντονες διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε μια απαξιωτική και προσβλητική ανάρτηση για τη μνήμη των Ινδών νεκρών στην πλατφόρμα Weibo από λογαριασμό που συνδέεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. Στην ανάρτηση απεικονίζονταν η εκτόξευση κινεζικού πυραύλου και δίπλα μια φωτογραφία από τα υπαίθρια αποτεφρωτήρια των νεκρών από κορονοϊό στην Ινδία, με ειρωνικά σχόλια.