Ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δεσμεύτηκε σήμερα στην Άγκυρα πως θα εφαρμόσει πλήρως το μνημόνιο για την άρση των ενστάσεων της Τουρκίας αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Κατανοούμε τις ανησυχίες της Σουηδίας για την ασφάλειά της και θέλουμε να ανταποκριθεί από την πλευρά της στις δικές μας», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εμποδίζει από τον περασμένο Μάιο την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Θέλουμε τη στήριξη της Σουηδίας απέναντι στην τρομοκρατία», συμπλήρωσε.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως «νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στη Στοκχόλμη». «Ελπίζουμε σε ένα πιο θετικό συμπέρασμα», είπε και διαβεβαίωσε τον Κρίστερσον ότι «ευχόμαστε ειλικρινώς να ολοκληρωθεί η ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία».

Μαζί με τη Φινλανδία, η Σουηδία υπέβαλε αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ τον Μάιο, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Τουρκία αντιτάχθηκε σε αυτήν την προοπτική, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι παρέχουν προστασία σε μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές».

Προκειμένου η Τουρκία να άρει τις αντιρρήσεις της, οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα μνημόνιο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τον περασμένο Ιούνιο, που αφορά κατά κύριο λόγο το αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση υπόπτων για «τρομοκρατία».