Η Τουρκία μπορεί ακόμα να «παγώσει» την ένταξη της Σουδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εάν οι δύο χώρες δεν κάνουν βήματα για την ικανοποίηση των απαιτήσεων της Άγκυρας, ανάφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το Associated Press τον περασμένο μήνα, η Τουρκία ήρε τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά προειδοποίησε ότι θα μπλοκάρει τη διαδικασία εάν αποτύχουν να εκδώσουν υπόπτους με δεσμούς με παράνομες κουρδικές ομάδες ή το δίκτυο ενός εξόριστου κληρικού που κατηγορείται για ενορχήστρωση αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016.

Η ένταξη των σκανδιναβικών χωρών πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τα κοινοβούλια και των 30 μελών του ΝΑΤΟ και το κοινοβούλιο της Τουρκίας θα μπορούσε να αρνηθεί να επικυρώσει τη συμφωνία.

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω για άλλη μια φορά ότι εάν αυτές οι χώρες δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εκπληρώσουν τους όρους μας, θα παγώσουμε τη διαδικασία ένταξης», δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Η στάση μας σε αυτό το θέμα είναι πολύ σαφής. Τα υπόλοιπα είναι στο χέρι τους». Ο Ερντογάν είπε ότι η Σουηδία συγκεκριμένα δεν «προβάλλει μια καλή εικόνα», αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από τη Σουηδία και τη Φινλανδία στα σχόλια του Ερντογάν. Η Τουρκία κατηγορεί τις δύο χώρες ότι είναι πολύ ανεκτικές απέναντι σε ομάδες που θεωρεί ότι αποτελούν απειλές για την εθνική της ασφάλεια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η κυβέρνηση είχε ανανεώσει τα αιτήματα για την έκδοση υπόπτων για τρομοκρατία που καταζητούνται από τη χώρα του.