Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν μιλώντας σε εκπροσώπους των τοπικών οργανώσεων του κόμματος του κατηγόρησε την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε: «Αυτοί όταν είναι στα λόγια λένε τα καλύτερα. ‘’Πόσο καλοί είστε, φιλοξενείτε τόσους πρόσφυγες, συγχαρητήρια’’. όμως εμείς δεν θέλουμε λόγια. Εσείς δώστε την χρηματική στήριξη την οποία μας υποσχεθήκατε. Λένε θα δώσουμε, δώσαμε, θα δώσουμε. Αυτή είναι η Δύση! Όμως εμείς δεν είμαστε η Δύση. Είμαστε διαφορετικοί».

Για το θέμα των σχέσεων με τις ΗΠΑ ανέφερε πως «για τα F-35 πληρώσαμε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Μας παρέδωσαν τα 4 στις ΗΠΑ και δεν επιτρέπουν να τα φέρουμε στην χώρα μας. Μετά μας λένε γιατί δεν πήρατε από εμάς Patriot και πήγατε και πήρατε S-400. Εμείς τηρούμε όσα συμφωνούμε.

Εμείς με τον παρά μας θέλουμε να τα πάρουμε και δεν μας τα δίνετε. Τότε κι εμείς θα πάμε σε όσους μας τα δίνουν.

Δεν θα μας δώσετε τα F-35; Εντάξει…τότε κι εμείς θα λάβουμε τα μέτρα μας και θα κατευθυνθούμε αλλού!».

Στο θέμα της Κύπρου και των ερευνών ανέφερε πως «οι παράλογες προσπάθειες παρεμπόδισης της χρήσης των νόμιμων δικαιωμάτων μας στην ανατολική Μεσόγειο, μας προκαλούν επιφυλάξεις για τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Βλέπετε πια έχουμε δικά μας γεωτρύπανα. Έχουμε και δικά μας πλοία ερευνών. Και συνεχίζουν τις έρευνες. Κάποιοι ενοχλήθηκαν. εμείς εφαρμόζουμε όλους τους κανόνες του δικαίου της θάλασσας. Εμείς στην Κύπρο έχουμε ομογενείς. Εμείς δεν είμαστε οποιαδήποτε χώρα. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη. Η Ελλάδα είναι εγγυήτρια και η Μεγάλη Βρετανία».