«Η οικονομία δεν μπορεί να κλείσει ξανά, η χώρα δεν μπορεί να πέσει στα βράχια». Σε αυτήν τη φράση συμπυκνώνεται η κεντρική πολιτική επιδίωξη της κυβέρνησης, η οποία φέρεται αποφασισμένη να πάρει εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου τον Σεπτέμβριο να μην υπάρξει νέο lockdown και η νέα σχολική χρονιά να αρχίσει κανονικά με ανοιχτά σχολεία και ανοιχτά αμφιθέατρα.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ανοίξει η συζήτηση για λελογισμένη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ευαίσθητους τομείς, αλλά και διεύρυνση των covid free χώρων διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Οπως έλεγε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, «δεν έχουμε την πρόθεση να τσακωθούμε με όλη την κοινωνία, αλλά έχουμε τη βούληση να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και την κοινωνική ζωή της χώρας».

Σε πρακτικό επίπεδο αυτή η θέση μεταφράζεται σε συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες βρίσκονται ήδη υπό συζήτηση πάνω στο τραπέζι:

1 Η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναμονή να δοθεί από την Επιτροπή και τους διεθνείς οργανισμούς υγείας το οριστικό πράσινο φως για τον εμβολιασμό των ηλικιών 12-15. Είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, έως τον Σεπτέμβριο, ώστε να ανοίξουν κανονικά τα γυμνάσια και τα λύκεια. Το ίδιο ισχύει και με τα πανεπιστήμια, στα οποία φοιτούν ή θα φοιτήσουν ενήλικοι φοιτητές. Αναμένεται έτσι ένταση της προσπάθειας για εμβολιασμό των νέων, η οποία ήδη έχει αποδώσει καρπούς καθώς οι εμβολιασμένοι στις ηλικίες 18-24 έχουν ξεπεράσει τις 500.000. Η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού συμπεριλαμβάνει και το εκπαιδευτικό και το διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ.

2 Covid free οι κλειστοί χώροι από τον Σεπτέμβριο. Η συζήτηση περιλαμβάνει όλους τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης, οι οποίοι είναι πολύ πιθανόν να λειτουργήσουν μόνο με εμβολιασμένους και αυστηρούς κανόνες. Παράλληλα μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα τα ραντάρ του κράτους θα είναι σε επιφυλακή, ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως πιθανές εστίες κινδύνου και να επεκταθεί το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Αναστολή εργασίας

Εντός της εβδομάδας κατατίθεται στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή εργασίας και την άδεια άνευ αποδοχών σε όσους υπόκεινται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό και παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να αρνούνται να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ρύθμιση δεν προβλέπονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ούτε η παραπομπή τους σε πειθαρχικά συμβούλια. Προβλέπεται όμως η υποχρεωτική χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών. Οπως προβλέπονται και διαδικασίες fast track για την άμεση αναπλήρωση με έκτακτο προσωπικό.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η προσαρμογή στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η μετάλλαξη Δέλτα και η επαναφορά σε μια κανονικότητα έστω με κάποιους περιορισμούς. Στο Μ. Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση για την αύξηση της ανταπόκρισης μετά το διάγγελμα του Κ. Μητσοτάκη και τα κίνητρα που δίδονται σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, προκειμένου να εμβολιαστούν.

Η ζήτηση για ραντεβού αυξήθηκε σημαντικά κι όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, μπορεί να μην υπήρξε άμεση επαναφορά στους 100.000 εμβολιασμούς ημερησίως, που είχαμε πριν από μερικές εβδομάδες, αλλά καταγράφηκε αισθητή αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό. Κι αυτό φαίνεται πως είναι ένα ισχυρό κίνητρο προκειμένου να συνεχιστεί η προσπάθεια της πειθούς, χωρίς να υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι δεν θα υπάρχει ένα ποσοστό αρνητών, το οποίο δεν πρόκειται να πειστεί.

Μειοψηφίες αρνητών

Οι πρόσφατες διαδηλώσεις αρνητών στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας δείχνουν ότι είναι αδύνατον να πειστούν οι πάντες. Αυτές οι μειοψηφίες όμως δεν θα αφεθούν να συμπαρασύρουν όλη την κοινωνία. Ούτε βεβαίως και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, οι οποίοι επιδεικνύουν σοβαρότητα και κοινωνική υπευθυνότητα.

Το συμπέρασμα που εξάγεται απ’ όλα τα υπαρκτά δεδομένα, είναι ότι η κοινωνία για ένα διάστημα πρέπει να μάθει να ζει με το ιό. Οπως λένε κυβερνητικές πηγές, ακόμα κι αν μέχρι το τέλος Αυγούστου έχει εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων, ο covid δεν θα εξαφανιστεί ούτε θα έχει χτιστεί επαρκές τείχος ανοσίας. Η νέα κανονικότητα μέχρι το χτίσιμο του επαρκούς τείχους ανοσίας θα είναι μια κανονικότητα με ανοιχτή την οικονομία και την κοινωνική δραστηριότητα, αλλά με μέτρα και περιορισμούς.

Σε αυτό το περιβάλλον έχει ιδιαίτερη σημασία ποιος και πώς θα δώσει τον τόνο. Το τραγελαφικό και ετερόκλητο πλήθος που περπάτησε στους «δρόμους του αγώνα», θυμίζοντας σε σημαντικό βαθμό τους «αγανακτισμένους» του αντιμνημονίου, δεν κρίνεται ότι αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Οχι μόνο λόγω του περιθωριακού χαρακτήρα του, αλλά και γιατί το αφήγημά τους είναι φαιδρό, στερείται στοιχειώδους επιστημονικής τεκμηρίωσης και είναι μεσαιωνικού χαρακτήρα. Αυτό που συνιστά κίνδυνο είναι το άμεσο ή έμμεσο κλείσιμο του ματιού προς αυτές τις ακραίες και θορυβώδεις ομάδες από πολιτικές δυνάμεις.
Πέραν της Ελληνικής Λύσης που παίζει ανοιχτά με τις περιφερόμενες περικεφαλαίες και τους πάσης φύσεως ακραίους, αντιφατικά μηνύματα εκπέμπει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καθώς από τη μια επισήμως στηρίζει τον εμβολιασμό και την υποχρεωτικότητα σε ορισμένες ομάδες εργαζομένων, αλλά την ίδια στιγμή έχει στην κομματική βιτρίνα του τον ανοιχτά αντιεμβολιαστή Π. Πολάκη και επιδεικνύει έναν ιδιότυπο «δικαιωματισμό». Ο οποίος είναι ασαφές ως ποιο σημείο καλύπτει τους «αγανακτισμένους με τα μπόλια»…