Σάλο σε μία πολύ δύσκολη φάση για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ προκάλεσε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής για το SMS με τις οδηγίες του Μαξίμου προς επιλεγμένους υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη με σκοπό την επικοινωνιακή διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, μόλις δέκα ημέρες μετά την εθνική τραγωδία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το πρωτοσέλιδο του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής ήταν γνωστό ήδη από το απόγευμα του Σαββάτου, η αντίδραση της κυβέρνησης ήρθε στις 5.30 χθες το απόγευμα. Είχε ήδη γίνει πρώτο θέμα σε όλα τα πολιτικά και ποικίλης ύλης sites, είχε κυριαρχήσει στα social media, καθώς το περιεχόμενο των οδηγιών ήταν απολύτως αποκαλυπτικό της κεντρικής αντίληψης, της προσωπικής και πολιτικής στάσης βασικών προσώπων του πρωθυπουργικού επιτελείου, αλλά και του ιδίου του πρωθυπουργού, να διακινείται κεντρική γραμμή προς τα κάτω για τα μεγάλα ερωτήματα της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, όπως και μία σειρά άλλων ζητημάτων, που βρίσκονταν και βρίσκονται στην κορυφή της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Η αδυναμία του Μαξίμου να μην απαντήσει επί συγκεκριμένων στοιχείων του δημοσιεύματος (ημερομηνία, περιεχόμενο) και η επιλογή να επιχειρήσει να το απαξιώσει με χαρακτηρισμούς όπως «πλαστό, βλακώδες κ.λπ.», είναι από μόνη της ένδειξη αμηχανίας και πιστοποιητικό αυθεντικότητας του δημοσιεύματος. Οσοι καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ γνωρίζουν και έχουν γίνει αποδέκτες υπερβολικά αναλυτικών και μακροσκελών απαντήσεων σε δημοσιεύματα, με επιθετικό ύφος και απειλητικά μηνύματα, όταν η κυβέρνηση έχει – έστω κάποια – επιχειρήματα. Στην περίπτωση της αποκάλυψης του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, πολλές ώρες μετά την κυκλοφορία της εφημερίδας στα περίπτερα, επιλέγεται μία αμήχανη απάντηση, που δίνει την αίσθηση ότι βγήκε μία ανακοίνωση επειδή μετρήθηκε υψηλό το κόστος τού να μη βγει, χωρίς όμως να υπάρχουν επί της ουσίας απαντήσεις.

Επί της ουσίας, είναι σαφές και εύκολα αντιληπτό ότι όταν οι κυβερνήσεις διαψεύδουν χρησιμοποιούν άλλες εκφράσεις και όχι τη λέξη «πλαστό». Η κυβερνητική ανακοίνωση δεν υποστηρίζει ότι το sms είναι ανύπαρκτο, δεν εστάλη ποτέ ή ακόμα περισσότερο ότι αποστολέας δεν είναι το Μαξίμου. Και δεν το έκανε διότι γνωρίζει την αλήθεια του δημοσιεύματος και δεν μπορεί στην ουσία να διαψεύσει κάτι για το οποίο υπάρχουν δεκάδες μάρτυρες – παραλήπτες.

Όσο για τα περί «βλακώδους, άθλιου… κ.λπ.», όσο και το ότι απαντήσεις θα δώσουν οι πολίτες στις εκλογές, οποιοσδήποτε κατανοεί ότι οι απαντήσεις έπρεπε να δοθούν χθες και το γεγονός ότι δεν δόθηκαν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό και επιχειρήθηκε ένα θορυβώδες… στρίβειν του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το δημοσίευμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Από την πλευρά της Ν.Δ. έγινε λόγος, ανάμεσα σε άλλα, για «άθλιες πρακτικές της κυβέρνησης» και επισημαίνει: «ενώ η χώρα μετρά ακόμη νεκρούς από την εθνική τραγωδία, το καθεστώς του κ. Τσίπρα επιστρέφει στο μόνο που ξέρει να κάνει καλά: Με κατάπτυστα δημοσιεύματα σπιλώνει ακόμη και συγγενείς πολιτικών της αντιπάλων, προτρέποντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να προαναγγέλλουν ακόμη και διώξεις στελεχών της Ν.Δ. Μάταιος ο κόπος τους. Οι άθλιες πρακτικές τους να πετούν λάσπες ακόμη και πάνω από τις στάχτες έχουν ήδη καταδικασθεί στη συνείδηση των πολιτών».

Eνώ ο Αδωνις Γεωργιάδης έγραψε στο twitter: «ξεχωριστή αναφορά σε μένα από τους του Μαξίμου! Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Αισθάνομαι τιμή που με μισούν αυτά τα αποβράσματα που μισούν τη Δημοκρατία και θέλουν να παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη. Φυσικά τίποτε δεν θα πάθω διότι τίποτε δεν έχω κάνει και όσο και να απειλούν…».

Σε ανακοίνωση του Ποταμιού ο Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος εμφανίζεται στο sms του Μαξίμου να είναι ο μόνος που «στηρίζει» την κυβέρνηση μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι όταν η Ν.Δ., το ΚΙΝΑΛ και η Ενωση Κεντρώων είναι απέναντί της, αναφέρει ότι «στα υπόγεια του Μαξίμου, πνιγμένοι στο ψέμα, την υποκρισία και την ανικανότητα, προσπαθούν να βρουν συμμάχους για το καταστροφικό έργο της κυβέρνησής τους, στο Μάτι». Ακολούθως παρέθεσε τις τοποθετήσεις του μετά την τραγωδία που προκάλεσε η πυρκαγιά με τις οποίες είχε καταγγείλει την επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης και ο επικεφαλής του Ποταμιού καταλήγει ότι «το κρεσέντο λαθών, τους έχει οδηγήσει στην πολιτική και κοινωνική απομόνωση και, τελικά, απ’ ό,τι φαίνεται, στον παραλογισμό».

Η απάντηση(;) του Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου, 24 ώρες μετά την αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου για τα προπαγανδιστικά sms την ώρα της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, μέσα στον πανικό επέλεξε να απαντήσει με αοριστολογίες και ύβρεις.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση από το πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε τα εξής: «Ενα πλαστό, κακότεχνο και βλακώδες SMS, που αποδίδεται στο Μέγαρο Μαξίμου, φιλοξενεί σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος. Εσπευσε μάλιστα να το αναπαράγει, σαν έτοιμος από καιρό, ο Αδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για “αποβράσματα” του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πλαστογραφία, ο διχαστικός λόγος και η προβοκάτσια έχουν γίνει προφανώς απαραίτητα εργαλεία της ακροδεξιάς προπαγάνδας κατά της κυβέρνησης.

Εκείνο που ξεχνούν, και θα τους το θυμίσει για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός, όταν έρθει η ώρα της κάλπης, είναι ότι τέτοια άθλια μέσα, το μόνο που αποκαλύπτουν είναι η αθλιότητα όσων τα χρησιμοποιούν».

Ακύρωσε την …ανασύνταξη

Η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής ήρθε σε μία στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρούσε να ανασυνταχθεί μετά το πολιτικό και επικοινωνιακό Βατερλώ. Πίσω από την ανεπιτυχή προσπάθεια απαξίωσης και υποβάθμισης του δημοσιεύματος, κρύβεται έντονη ενόχληση από τη διαπίστωση ότι κόβεται στη μέση η προσπάθεια της κυβέρνησης να διατυπώσει ένα νέο αφήγημα που στηρίζεται στην επόμενη ημέρα στο Μάτι (αποκατάσταση πληγείσας περιοχής και πληγέντων, άμεσες αποζημιώσεις, κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κ.λπ.), στον ανασχηματισμό που διαρρέεται ότι ετοιμάζεται για να γίνει ανάμεσα στις 21 Αυγούστου και τη ΔΕΘ, στις εκδηλώσεις που ετοιμάζονται για το τυπικό τέλος του προγράμματος, σε στοχευμένες διαρροές ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές την αναβολή της μείωσης των συντάξεων που η ίδια έχει ψηφίσει από 1.1.2019 και μία σειρά άλλων πρωτοβουλιών που θέλει να παρουσιάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για να επιχειρήσει την τελευταία του προσπάθεια για να βελτιώσει την εξαιρετικά δύσκολη θέση του.