Επενδύσεις, οικονομία, εθνικά θέματα και προσφυγικό βρίσκονται στην ατζέντα του πρωθυπουργού, ο οποίος αναχωρεί αύριο το απόγευμα για τις ΗΠΑ.

Είναι το πρώτο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στο πρόγραμμά του έχουν οριστικοποιηθεί κρίσιμα ραντεβού και σημαντικές επαφές με ξένους ηγέτες, ομογενείς και επιχειρηματίες.

Εχει ήδη ανακοινωθεί η συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ όλο και πιο κοντά βρίσκεται το τετ α τετ με τον Ζόραν Ζάεφ.

Ενας από τους στόχους του κ. Μητσοτάκη κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ είναι να δείξει ότι η Ελλάδα αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Μάλιστα, αναμένεται να εστιάσει στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες, προκειμένου να πείσει τους συνομιλητές του για την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Με τραπεζίτες

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος στη χώρα μας, έγινε γνωστό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι προσκεκλημένος του κ. Ρος σε γεύμα με Αμερικανούς επιχειρηματίες με επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ τη δική τους αξία έχουν τρία ακόμα ραντεβού, με τους επικεφαλής τριών τραπεζών.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους συνομιλητές του τις βασικές πτυχές του οικονομικού σχεδίου της κυβέρνησης και θα αναφερθεί στα πεπραγμένα της κατά τους πρώτους μήνες της θητείας της. Παράλληλα, θα στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και θα υπογραμμίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση και το φιλικό επενδυτικό κλίμα που δημιουργείται.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει την προσεχή Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Δημητρίου Αστόριας «Πέτρος Γ. Πατρίδης», όπου αναμένεται να επαναλάβει την πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με την ψήφο των ομογενών από τον τόπο της διαμονής τους.

Πρόταση

Επίσης, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα αναπτύξει την ελληνική πρόταση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Στόχος του είναι τον προσεχή Μάιο να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μεγάλη εκδήλωση για το θέμα, στην οποία θα προσκληθεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ μαζί με άλλες προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα από χώρες που στηρίζουν την ελληνική πρόταση.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις επισκέψεις του εκτός συνόρων. Ηδη έχει προγραμματιστεί το ταξίδι στη Σαγκάη από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου, στη διάρκεια του οποίου ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στη 2η Διεθνή Εκθεση Εισαγωγών Κίνας (China International Import Expo, CIIE), μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές εκθέσεις στον κόσμο.

Η Διεθνής Εκθεση Εισαγωγών Κίνας διοργανώνεται στη Σαγκάη για δεύτερη φορά και αποτελεί από πέρσι την πρώτη διεθνή εισαγωγική έκθεση που πραγματοποιείται στην Κίνα. Η έκθεση περιλαμβάνει 8 Exhibition Halls. Το ένα hall περιλαμβάνει αποκλειστικά εθνικά περίπτερα, ενώ τα υπόλοιπα είναι αφιερωμένα σε εμπορικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Επικοινωνία με Αναστασιάδη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε χθες το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη συνομιλία των Μητσοτάκη – Αναστασιάδη υπήρξε αμοιβαία ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό και τα ενεργειακά ζητήματα, καθώς και για τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν και για τις επικείμενες επαφές που θα έχουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη μετά τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν, ώστε να υπάρξει εκ νέου συντονισμός.