Χρήματα στο τραπεζικό τους λογαριασμό θα δουν δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί και επαγγελματίες οι οποίοι αν και οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται σε αναστολή από την πρώτη μέρα της καραντίνας ή έχουν ενταχθεί στους επιλέξιμους ΚΑΔ, οι συγκεκριμένοι δεν έχουν εισπράξει ακόμα το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ.

Ζεστό χρήμα που φθάνει ακόμα και τις 500.000 ευρώ θα δουν τις επόμενες ημέρες στον τραπεζικό τους λογαριασμό περίπου 90.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ σήμερα 600.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.

Οι 90.000 επιχειρήσεις θα μοιραστούν το 1 δισ. ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής με τα ποσά, τα οποία έχουν κατανεμηθεί ανάλογα με την πτώση το τζίρου που υπέστησαν τον Μάρτιο, να ξεκινούν από τις 2.000 ευρώ και να φθάνουν ακόμη και τις 500.000 ευρώ, δηλαδή το ανώτατο όριο επιδότησης. Το κρατικό χαμηλότοκο δάνειο που χορηγείται ως επιστρεπτέα προκαταβολή ανέρχεται για τις περισσότερες επιχειρήσεις έως 10.000 ευρώ ενώ ελάχιστοι είναι οι τυχεροί που θα δουν το λογαριασμό τους να φουσκώνει με εξαψήφιο ποσό.

Σήμερα θα εκδοθεί και η σχετική κοινή υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τους όρους χορήγησης του κρατικού δανείου. Το ύψος του κρατικού δανείου που θα λάβει κάθε μια από τις 90.000 επιχειρήσεις προσδιορίστηκε με κριτήριο κυρίως την πτώση του τζίρου του Μαρτίου αλλά και τον αριθμό των εργαζομένων που η επιχείρηση παρά το γεγονός ότι πλήττεται από την κρίση του κορονοϊού επέλεξε να μη αναστείλει τις συμβάσεις εργασίας τους.

Η πίστωση των ποσών στις επιχειρήσεις θα γίνει απευθείας στου τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων ενώ το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής θα επαναληφθεί και τον Μάιο.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχουν όχι μόνο οι επιχειρήσεις που απορρίφθηκαν στον πρώτο κύκλο της χρηματοδότησης γιατί δεν εμφάνισαν μείωση του τζίρου το Μάρτιο αλλά και οι επιχειρήσεις που θα λάβουν το κρατικό δάνειο. Βασικό κριτήριο αποτελεί η μείωση του τζίρου τον Απρίλιο κάτι που θα επιτρέψει σε περισσότερες επιχειρήσεις να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σημειώνεται πως η προκαταβολή είναι επιστρεπτέα, εν όλω ή εν μέρει. Για ένα έτος ο επιχειρηματίας δεν πληρώνει δόση, ενώ μετά θα κριθεί το ποσό επιστροφής σε μηνιαίες δόσεις και μέσα σε πέντε έτη. Αφορά ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών. Η υποβολή αίτησης δεν δημιουργεί δικαίωμα επιδότησης.

Οι επιχειρήσεις επιλέγονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και έναν αλγόριθμο ενώ η χορήγηση της ενίσχυσης γίνεται στον λογαριασμό που έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ.

Πληρωμή άνευ προϋποθέσεων

Χωρίς άλλες προϋποθέσεις θα καταβληθεί τελικά και το ειδικό επίδομα των 600 ευρώ στους περίπου 180.000 επιστήμονες, μετά το φιάσκο της τηλεκατάρτισης το οποίο οδήγησε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη διαδικασία.

Έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ θα λάβουν και περίπου 64.000 οικογένειες οι οποίες λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και έχουν τουλάχιστον ένα ανήλικο μέλος. Για το πρώτο παιδί θα καταβληθούν επιπλέον 100 ευρώ και 50 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο, με ανώτατο όριο τα 300 ευρώ συνολικά για κάθε δικαιούχο.

Ταυτόχρονα με την πληρωμή των ειδικών επιδομάτων «τρέχει» το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου στις επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι την 31 Δεκεμβρίου 2019 ήταν ενήμερα τα δάνεια τους.