Επίδομα θέρμανσης από 100 έως και 750 ευρώ θα μπορούν να διεκδικήσουν από σήμερα πάνω από 1 εκατομμύριο δικαιούχοι, αφού και τα κριτήρια για την παροχή του έγιναν φέτος πιο ελαστικά, ενώ για πρώτη χρονιά, εκτός από το φυσικό αέριο, το υγραέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα καυσόξυλα, τα πέλλετ θα επιδοτηθούν και όσοι έχουν τηλεθέρμανση.

Σε μια προσθήκη της τελευταίας στιγμής το υπουργείο Οικονομικών εντάσσει στους δυνητικούς δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης και κάποιες χιλιάδες κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στις περιοχές της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, της Φλώρινας και των Σερρών, οι οποίες εκμεταλλεύονταν τη θερμική ενέργεια των εργοστασίων λιγνίτη της περιοχής τους για οικιακή θέρμανση. Επειδή οι ώρες λειτουργίας των εργοστασίων αυτών μειώθηκαν το κράτος έρχεται να δώσει τη λύση δίνοντας επίδομα για εναλλακτικό καύσιμο οικιακής θέρμανσης.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι αυξήθηκαν με τη διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων και ακόμη περισσότερο με μια τελευταία τροπολογία η οποία διευρύνει την περίμετρο των δικαιούχων που θα επιδοτηθούν εκτός από πετρέλαιο και φυσικό αέριο και για θέρμανση με καυσόξυλα και πέλετ για όσους κατοικούν σε οικισμούς με πληθυσμό μέχρι 3.500 κατοίκους αντί για 2.500 κατοίκους που ίσχυε πέρσι.

Χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι αιτήσεις στην ιστοσελίδα MyΘέρμανση θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Νοεμβρίου ενώ έως τις 10 Δεκεμβρίου τα νοικοκυριά που είχαν λάβει πέρυσι το επίδομα θα εισπράξουν ως προκαταβολή το ποσό που τους καταβλήθηκε για τη σεζόν 2020-2021. Στις 30 Δεκεμβρίου θα λάβουν το υπόλοιπο ποσό του επιδόματος που δικαιούνται μετά και την υποβολή των τιμολογίων και παράλληλα θα πληρωθούν οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης. Και φέτος για να λάβει κάποιος το σύνολο του επιδόματος, θα πρέπει να έχει κάνει αγορά καυσίμου τουλάχιστον διπλάσιας αξίας. Οσοι θα έχουν καλύψει το σύνολο των αναγκαίων τιμολογίων, θα λάβουν το σύνολο του επιδόματος που δικαιούνται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Οι υπόλοιποι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν συμπληρωματικά τιμολόγια ως τον Απρίλιο που λήγει η χειμερινή σεζόν. Αν κάποιοι ξεκινούν το χειμώνα με το μισό ντεπόζιτο του πετρελαίου γεμάτο, θα μπορούν παρουσιάζοντας τιμολόγια αγοράς να πάρουν το επίδομα μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου.

Τα ποσά

Το φετινό επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως 750 ευρώ και τα ποσά είναι αυξημένα κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά, 49% για τις οικογένειες με ένα παιδί, 59% για όσους έχουν δύο παιδιά και 68% για τις οικογένειες με 3 παιδιά.

Το κονδύλι του επιδόματος για τη σεζόν 2021-2022 θα ανέλθει συνολικά σε 168 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης από τους δικαιούχους, καθώς και για αγορές καυσόξυλων ή πέλετ από δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές με πληθυσμό μέχρι 3.500 κατοίκους.

Κριτήρια χορήγησης και… κόφτες

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι τα φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης, για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για το φετινό επίδομα θέρμανσης, δικαιούχοι θα είναι:

* Αγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

* Εγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. Ετσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο, 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα, 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

Μπλόκο…

Δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όσοι:

* κατείχαν το 2020 αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη,

* κατά τη διάρκεια του 2021 δήλωσαν «φιλοξενούμενοι»,

* διέθεταν το 2020 Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο.