Για διαφορετικούς λόγους και όχι για να ληστέψει μπήκε στο κοσμηματοπωλείο ο Ζακ Κωστόπουλος, ισχυρίστηκε η δικηγόρος της οικογένειας, Άννυ Παπαρούσσου.

«Είναι πάρα πολύ πιθανό ο Ζακ να μπήκε στο κατάστημα για άλλους λόγους και σε καμία περίπτωση για να ληστέψει. Είχαμε το ενδεχόμενο απόπειρας κλοπής, φαίνεται όμως ότι και αυτό σιγά-σιγά εξασθενεί. Έχουμε ενδείξεις ότι βρισκόταν σε μια κατάσταση δύσκολη, ότι κατέφυγε στο κατάστημα. Δεν αληθεύει ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου ότι αφαίρεσε πράγματα» είπε η κ. Άννυ Παπαρούσσου μιλώντας στην ΕΡΤ.

Κληθείς να σχολιάσει το βίντεο που δείχνει τους αστυνομικούς να συλλαμβάνουν τον Ζακ Κωστόπουλο, η κ. Παπαρούσσου είπε: «Αυτή η συμπεριφορά πέραν της πλήρους αντίθεσης σε κάθε έννοια έννομης τάξης και πολιτισμού, συνιστά κακούργημα. Είναι βασανιστήριο και τιμωρείται ως κακούργημα σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα. Είναι βασανισμός, αυτός είναι ο ποινικός χαρακτηρισμός».

Βίντεο με τον Ζακ Κωστόπουλο

Ένα βίντεο – ντοκουμέντο φέρνει στο φως η Εφημερίδα των Συντακτών από τις τελευταίες στιγμές του 33χρονου στην οδό Γλάδστωνος την περασμένη Παρασκευή. Ο Ζακ Κωστόπουλος έχει καταρρεύσει αιμόφυρτος και μοιάζει να έχει χάσει τις αισθήσεις του. Είναι οι στιγμές όπου αστυνομικοί επιχειρούν να τον ακινητοποιήσουν. Οι εικόνες δείχνουν αστυνομικούς να τον κλοτσούν και να τον σέρνουν.

Η διάρκεια του βίντεο, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών είναι ένα λεπτό και τριάντα δευτερόλεπτα και έχει καταγραφεί από περαστικό από την περιοχή. Στις εικόνες εμφανίζονται περίπου 8 αστυνομικοί. Ο ένας από αυτούς κρατάει με “γυμνά” χέρια ένα μικρό μαχαίρι, το οποίο πιθανότατα είναι το μαχαίρι το οποίο λέγεται ότι κρατούσε νωρίτερα ο Ζακ Κωστόπουλος.

“Βάλ’ του χειροπέδες” ακούγεται ο ένας από τους αστυνομικούς και στη συνέχεια “το χέρι, τράβα του το χέρι”. Είναι στιγμές σκληρές καθώς ο Ζακ Κωστόπουλος είναι αιμόφυρτος και μοιάζει πλήρως παραδομένος, ενώ οι αστυνομικοί δείχνουν, όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών να τον αντιμετωπίζουν σαν… σακί. Ο ένας από τους αστυνομικούς ακούγεται να μάλιστα να λέει: “Έλα γ..μ… τον αντιθεό σου”…

Σύμφωνα με την περιγραφή των εικόνων που κάνει η εφημερίδα ο 33χρονος είναι πεσμένος, έχει ακινητοποιηθεί και οι αστυνομικοί τον πατάνε στα πόδια και του τραβάνε τα χέρια. Χωρίς προφανή λόγο ένας από τους αστυνομικούς πλησιάζει και τον πατάει στον λαιμό. Κάποια στιγμή ένας από τους αστυνο9μικούς πλησιάζει και κλοτσάει τον Ζακ Κωστόπουλο. Λίγο αργότερα όπως αναφέρει η εφημερίδα οι αστυνομικοί σέρνουν τον 33χρονο στο πεζοδρόμιο.

Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Έρευνα με αφορμή το βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να κλωτσούν τον Ζακ Κωστόπουλο προανήγγειλε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη.

Συγκεκριμένα, η κυρία Γεροβασίλη, σχετικά με βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της «Εφημερίδας των Συντακτών», προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το βίντεο που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας εμφανίζει σκηνές που προκαλούν αποτροπιασμό. Πράξεις και συμπεριφορές που δεν είναι ανεκτές ούτε από την κοινωνία, ούτε από την έννομη τάξη. Είναι αυτονόητο ότι αμέσως θα προχωρήσει η σχετική έρευνα».

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο της σύλληψης του Ζακ Κωστόπουλου από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ λίγο πριν τον θάνατό του, στην Ομόνοια.

Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο η έρευνα θα αξιολογήσει «συνολικά την επιχειρησιακή ανταπόκριση των αστυνομικών». Συγκεκριμένα, θα εξετάσει εάν έπραξαν τα νόμιμα ή ξεπέρασαν τα όρια που προβλέπονται από τους κανονισμούς.

Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Πάγια τακτική της Ελληνικής Αστυνομίας και βούληση της παρούσας φυσικής ηγεσίας αποτελούν το αστυνομικό προσωπικό να λειτουργεί πάντοτε εντός του ισχύοντος θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου διατηρώντας ως γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».