Οι Αρχές εντόπισαν πτώμα άντρα στην παραλία της Σωζόπολης στην Χαλκιδική.

«Βρέθηκε μια σορός που δεν ταυτοποιήθηκε», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Κωνσταντίνος Χέλμης, εκπρόσωπος της Ναυαγοσωστικής. Όπως έγινε γνωστό εντοπίστηκε ανάμεσα στην Καλλικράτεια και τη Σωζόπολη.

Υπάρχουν φόβοι ότι η σορός ανήκει στον 62χρονο αγνοούμενο ψαρά της χθεσινής κακοκαιρίας. Από την πρώτη στιγμή έκανε έρευνες το Λιμενικό Σώμα στην θαλάσσια περιοχή της Καλλικράτειας για τον εντοπισμό 62χρουνου ψαρά.

Με τον τελευταίο εντοπισμό επτά νεκροί, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, δεκάδες τραυματίες και εικόνα απόλυτης καταστροφής άφησε πίσω της φονική κακοκαιρία που έπληξε την Χαλκιδική.

Οι υλικές ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες και υποδομές είναι το λιγότερο, καθώς θα διορθωθούν. Οι έξι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, ωστόσο, ανάμεσά τους δύο παιδιά ηλικίας δύο και οκτώ ετών, είναι μία πραγματική τραγωδία, που δεν μπορεί να διορθωθεί. Η ειρωνεία είναι ότι και τα έξι θύματα, ήταν τουρίστες, που απολάμβαναν τις διακοπές τους στην πανέμορφη Χαλκιδική.

Δεκάδες τραυματίες, ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, δρόμοι που μετατράπηκαν σε χειμάρρους: αυτός είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν βράδυ τη Χαλκιδική.

Τα θύματα; Μία μητέρα 54 ετών και ο 8χρονος γιος της, οι οποίοι έτρωγαν σε ταβέρνα στη Νέα Πλάγια, όταν ο τυφώνας παρέσυρε την οροφή, η οποία τους καταπλάκωσε και τους τραυμάτισε θανάσιμα.

Αυτόπτης μάρτυρας που ήταν στην ταβέρνα την ώρα της τραγωδίας είπε πως ξαφνικά έπεσε το στέγαστρο αλλά δεν πρόλαβαν να σώσουν τη γυναίκα, που καταπλακώθηκε. Ο 8χρονο αγόρι δεν έδειχνε τραυματισμένο αλλά «σταμάτησε να αναπνέει». Το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ένας Ρώσος πατέρας και ο μόλις δύο ετών γιος του, περνούσαν σε περιοχή που είχε δέντρα στη Νέα Ποτίδαια. Ο τυφώνας παρέσυρε ό,τι δέντρο βρήκε μπροστά του. Ένα από αυτά καταπλάκωσε τον άτυχο τουρίστα από τη Ρωσία και το παιδάκι του.

Στη Σωζόπολη, σκοτώθηκε ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία όταν το τροχόσπιτο όπου έκαναν τις διακοπές τους παρασύρθηκε από τους θυελλώδεις ανέμους κατά τουλάχιστον 15 μέτρα! Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους, που κατά νεότερες πληροφορίες είναι 18 ετών, είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.

Ενδεικτικό είναι το βίντεο που ακολουθεί, το οποίο καταδεικνύει τη σφοδρότητα της καταιγίδας:

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Χαλκιδική

Ήδη από τις 06:00 το πρωί είναι σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ενώ για τις εξελίξεις ενημερώνεται συνεχώς και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πρώτο φως της μέρας αποκαλύπτει σιγά σιγά το μέγεθος της καταστροφής. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να μιλήσει ακόμη με βεβαιότητα για τίποτα. Χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου στον ΣΚΑΙ πως «δεν ξέρουμε αν έχουμε την πλήρη εικόνα».

  • Save

  • Save

Η Χαλκιδική έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δύναμη 140 πυροσβεστών παραμένει επί ποδός για να ανοίγει δρόμους που έκλεισαν από δέντρα που έπεσαν. Η περιοχή παραμένει βυθισμένη στο σκοτάδι.

Σε ό,τι αφορά στους τραυματίες, έχουν ξεπεράσει τους 100. Απ’ αυτούς, οι πέντε μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Παπανικολάου, εκ των οποίων μία γυναίκα διασωληνώθηκε και είναι στη ΜΕΘ.

«Η κατάσταση ήταν τραγική, αυτό φαίνεται κι από τα συμβάντα που πέρασαν από το Κέντρο Υγείας. Ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής για την περιοχή μας, δεν την έχουμε ξαναζήσει», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών, ο Αθανάσιος Καλτσάς.

«Έγιναν τεράστιες καταστροφές, αποκολλήθηκαν διάφορα αντικείμενα, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, πλημμύρισε η περιοχή μας, με αποτέλεσμα να έχουμε έξι νεκρούς και 55-60 τραυματίες, από 8 μηνών έως και 72 ετών, που πέρασαν από το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας», εξήγησε ο κ. Καλτσάς.

Κάποιοι από τους τραυματίες επέστρεψαν στη βάση τους, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, άλλοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Πολυγύρου και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα άνω και κάτω άκρων. Τα πιο σοβαρά τραύματα φέρουν κάποιοι από τους ανθρώπους που έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Το πρώτο περιστατικό έφτασε στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών περίπου στις 21:50, τα περισσότερα συμβάντα αφορούσαν τουρίστες που έκαναν τις διακοπές τους στην περιοχή.