Σε νέο φαύλο κύκλο πόλωσης και πολιτικού διχασμού οδηγείται η Αμερική, μετά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να φθάσει έως τα άκρα την αντιπαράθεση για τις ψήφους, αρνούμενος να δεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ενώ ο εκλεγμένος Τζο Μπάιντεν συγκροτεί τη ομάδα του και σχεδιάζει τις πρώτες εκατό μέρες διακυβέρνησης, αναμένοντας τη συμβολή της ειδικής υπηρεσίας μεταβίβασης της εξουσίας, υψηλόβαθμα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στηρίζουν την απόφαση Τραμπ να προσφύγει στο δικαστήριο για νέα καταμέτρηση των ψήφων σε ορισμένες Πολιτείες-κλειδιά.

Με νέες δηλώσεις ο Τραμπ καθησύχαζε χθες τους οπαδούς του ότι «θα νικήσουμε»! Προηγουμένως είχε επιτύχει τη «συστράτευση» του υπουργού Δικαιοσύνης στο αίτημά του για επανεξέταση του συστήματος καταμέτρησης ψήφων.

Σε μια ασυνήθιστη, για το αξίωμά του, «υποταγή» στην απαίτηση του προέδρου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ ζήτησε χθες με υπόμνημα σε όλους τους εισαγγελείς να ξεκινήσουν έρευνα όπου έχουν καταγγελθεί παρατυπίες.

Ο πρόεδρος Τραμπ και πολλοί υποστηρικτές του πανηγύρισαν την εξέλιξη αυτή. Την ίδια ώρα, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι πολλοί νομικοί που συμβουλεύουν το επιτελείο Τραμπ έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους, καθώς θεωρούν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανατραπεί το αποτέλεσμα.

Αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, παραιτήθηκε ο Ρίτσαρντ Πίλγκερ, επικεφαλής του τμήματος που διεξάγει αυτές τις έρευνες. Την προηγούμενη ημέρα αναγκάστηκε να παραιτηθεί, ύστερα από σύγκρουση με τον πρόεδρο, ο υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ, ο οποίος είχε αρκετές διαφωνίες με τον Τραμπ.

Προτού ζητήσει ομοσπονδιακή έρευνα ο υπουργός Δικαιοσύνης, έλαβε το «πράσινο φως» από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Γερουσίας, Μιτς Μακ Κόνελ, γεγονός που ενόχλησε μεγάλο τμήμα των δικαστικών λειτουργών στις ΗΠΑ.

Το υπόμνημα του Μπαρ στους εισαγγελείς των Πολιτειών ακολούθησε τη νέα προσφυγή του προέδρου Τραμπ στην Πενσιλβάνια για επανεξέταση των επιστολικών ψήφων πριν από την ανακοίνωση του επίσημου αποτελέσματος – παρά το μεγάλο προβάδισμα του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, 45.000 ψήφους στην Πολιτεία.

Η πλευρά Τραμπ καταγγέλλει νοθεία στην καταμέτρηση 700.000 επιστολικών ψήφων στη Φιλαδέλφεια και στο Αλέγκενι, γιατί έλειπαν οι παρατηρητές.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας, Μιτς Μακ Κόνελ, είπε ότι ο Τραμπ «έχει 100% δικαίωμα να επανεξετάσει την ψηφοφορία για παρατυπίες».

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, ο οποίος δεν έχει πολύ στενή σχέση με τον πρόεδρο Τραμπ, φέρεται να έδωσε το έναυσμα και σε άλλα στελέχη να συνταχθούν με τον Τραμπ και το αίτημά του για εξέταση των καταγγελιών περί νοθείας και μη αποδοχή του αποτελέσματος που δίνει τη νίκη στον Μπάιντεν.

Η θέση του προέδρου Τραμπ και του επιτελείου του για νοθεία με τις επιστολικές ψήφους δεν ευσταθεί. Σύμφωνα με στοιχεία της εκλογικής επιτροπής βάσει επαναλαμβανόμενων μελετών τα τελευταία χρόνια, η εκλογική απάτη και νοθεία με τις επιστολικές ψήφους είναι πολύ σπάνια – ποσοστό μικρότερο του 0,0009%, σύμφωνα με έρευνα του 2017.

Ενώ το επιτελείο των υψηλόβαθμων του προέδρου Τραμπ ετοιμάζεται για αντεπίθεση, πολλοί άλλοι Ρεπουμπλικανοί συγχαίρουν τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του.

Τα αποτελέσματα των κρίσιμων Πολιτειών

– Πενσιλβάνια: Η Πολιτεία δεν μπορεί να ανακοινώσει επίσημα αποτελέσματα λόγω των προσφυγών του επιτελείου Τραμπ για εξέταση των καταγγελιών του. Δεν φαίνεται όμως να αλλάζει το αποτέλεσμα που δίνει νίκη στον Μπάιντεν.

-Τζόρτζια: Ο Μπάιντεν προηγείται με 12.000 ψήφους, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, καθώς είχε σταματήσει για μερικές μέρες, εξαιτίας της νομικής προσφυγής του Τραμπ για επανάληψη της διαδικασίας.

– Αριζόνα: Ο Μπάιντεν προηγείται με 14.000 ψήφους. Η εκλογική επιτροπή πρέπει να επαληθεύσει περίπου 61.000 ψήφους, ύστερα από αίτημα του επιτελείου Τραμπ.

– Βόρεια Καρολίνα: Η καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί αύριο στην Πολιτεία.