Μήνας κατά τον οποίο πρέπει να επιταχυνθεί η προσπάθεια για την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας θα είναι ο Ιούλιος, καθώς έως το φθινόπωρο είναι μεγάλη ανάγκη να έχει προστατευτεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού προκειμένου να αποδυναμωθεί ένα πιθανό επόμενο πανδημικό κύμα. Οι ειδικοί απευθύνουν ισχυρή σύσταση προς όλους όσους δεν έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους να το κάνουν πριν φύγουν για διακοπές.

Σήμερα 4.839.234 πολίτες είναι εμβολιασμένοι με μια δόση και από αυτούς 3.788.906 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σε ανάρτησή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, ότι στο τέλος Ιουνίου το 56,3% του ενηλίκου πληθυσμού της χώρας είναι μερικώς θωρακισμένο έναντι του κορονοϊού και το 44% είναι πλήρως προστατευμένο.

Οσον αφορά στους πολίτες άνω των 60 ετών, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τρεις στους τέσσερις πολίτες (75%), έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν πολύ σύντομα. Ικανοποιητικά είναι τα ποσοστά εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 45 ετών, καθώς επτά στους δέκα  είτε έχουν κάνει το εμβόλιο τους ή θα το κάνουν τις αμέσως επόμενες μέρες.

Στις νεότερες ηλικίες τα ποσοστά συμμετοχής είναι χαμηλότερα. Οι νέοι, βέβαια, απέκτησαν πρόσφατα πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια. Ωστόσο, η συμμετοχή ανεβαίνει ειδικά τις τελευταίες ημέρες που δόθηκαν κίνητρα από την κυβέρνηση για να ενθαρρυνθεί ο εμβολιασμός. Πιο συγκεκριμένα, στις ηλικίες 30-45 ετών, το 44% των πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση ενώ στις ηλικίες 18-29 ετών, το 26,5% έχει κάνει μια δόση ή έχει κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του μητρώου Covid και του μητρώου εμβολιασμένων, απο τους 4,84 εκ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα με μια δόση, το 0,28% έχει νοσήσει από Covid-19 αφού εμβολιάστηκε. Οι επιστήμονες που απαρτίζουν τόσο την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων όσο και την Επιτροπή Εμβολιασμών, τονίζουν ότι ο εμβολιασμός είναι το μόνο μέσο να προστατευτεί κανείς από τη νόσο αλλά και να ανακοπούν οι συνεχείς παραλλαγές του ιού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση στην ΕΕ των 27 ως προς το μερίδιο του πληθυσμού της που είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με το our world in data.

Ολα τα εμβόλια είναι πλέον διαθέσιμα για όλους τους πολίτες και μάλιστα υπάρχει διαθεσιμότητα ραντεβού. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη προγράμματα εμβολιασμού για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Ενα εξ αυτών είναι ο κατ’οίκον εμβολιασμός πολιτών με βαριές αναπηρίες που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες. Την ίδια στιγμή, από την ερχόμενη Τρίτη, 6 Ιουλίου, ξεκινά από την Κρήτη ο εμβολιασμός σε χωριά, πλατείες απομακρυσμένων περιοχών από κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας. Η δράση αυτή θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.