Την Τρίτη 7/9, το Ελ Σαλβαδόρ προχώρησε και επίσημα στην υιοθεσία του κρυπτονομίσματος Bitcoin ως επίσημου και νόμιμου νομίσματος της χώρας. Την ίδια μέρα, η αξία του Bitcoin σημείωσε την μεγαλύτερή της πτώση, εδώ και σχεδόν ένα μήνα, σηματοδοτώντας μια «στραβή» αρχή στο πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ.

Η πτώση που σημείωσε το κρυπτονόμισμα την Τρίτη άγγιξε κάποια στιγμή ποσοστά της τάξεως του 20%, δηλαδή «έπεσε» από τα 52.000 δολάρια ΗΠΑ στα 43.000. Σύμφωνα με εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ελ Σαλβαδόρ, η πτώση αυτή είχε ως αποτέλεσμα μια από τις φτωχότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής να χάσει περίπου 3 εκατ. δολάρια.

Η αναγωγή του Bitcoin σε νόμιμο μέσο συναλλαγών ήταν το όραμα του Προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, ο οποίος έγραψε πρόσφατα στο Twitter ότι η χώρα του «Πρέπει να σπάσει τα στεγανά του παρελθόντος», καθώς έχει το «δικαίωμα» να «εξελιχθεί και να συμβαδίσει με τις χώρες του Πρώτου Κόσμου».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, το Bitcoin θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξοικονόμηση έως και 400 εκατ. δολαρίων ετησίως, τα οποία οι πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ ξοδεύουν ως προμήθειες συναλλαγών με το εξωτερικό. (Αντλώντας στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα, το BBC αμφισβητεί το ποσό, το οποίο υπολογίζει να φτάνει το πολύ τα 170 εκατ. δολάρια ετησίως).

Για την ευκολότερη ενσωμάτωση του Bitcoin στις συναλλαγές των πολιτών, η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ δημιούργησε ένα ειδικό «ηλεκτρονικό πορτοφόλι» με το όνομα Chivo και δώρισε σε κάθε πολίτη το ποσό των 30 δολαρίων ΗΠΑ σε Bitcoin, θέλοντας να τους ενθαρρύνει στη χρήση του κρυπτονομίσματος.

Πέραν της πτώσης της αξίας του Bitcoin, την πρώτη μέρα παρουσιάστηκαν προβλήματα και με τη χρήση του Chivo, το οποίο δεν μπορούσε να λειτουργήσει σε συσκευές Apple και Huawei. Πολλοί από τους σέρβερ που υποστήριζαν τη χρήση του Chivo αναγκάστηκαν, επίσης, να βγουν εκτός σύνδεσης, εξαιτίας των μαζικών εγγραφών χρηστών στην υπηρεσία. Στην πορεία της ημέρας, ωστόσο, το Chivo κατέστη διαθέσιμο σε ολοένα και περισσότερες συσκευές πολιτών και μπόρεσε να χρησιμοποιηθεί για συναλλαγές με μεγάλες αλυσίδες όπως τα McDonald’s και τα Starbucks.

Πριν και από την υιοθέτηση του Bitcoin ως επίσημου νομίσματος, η χώρα είχε «διχαστεί» ως προς την αξιοπιστία και  χρησιμότητα μιας τέτοιας κίνησης. Τα προβλήματα που χαρακτήρισαν την πρώτη μέρα εισαγωγής του νέου νομίσματος στην αγορά του Ελ Σαλβαδόρ, είχαν ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα μικρής κλίμακας διαδηλώσεων σε διάφορα σημεία της χώρας, με την συμμετοχή περίπου 1.000 διαδηλωτών συνολικά.

«Ήταν μια πολύ κακή μέρα για τον Πρόεδρο Μπουκέλε, την κυβέρνησή του και το πείραμα του Bitcoin», δήλωσε στο BBC ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ελ Σαλβαδόρ, Τζόνι Ράιτ Σολ. «Η πλειοψηφία του κόσμου γνωρίζει ελάχιστα για τα κρυπτονομίσματα. Αυτό που γνωρίζουμε όλοι είναι ότι πρόκειται για μια πολύ ευμετάβλητη αγορά- κάτι που, σε μεγάλο βαθμό, φάνηκε και σήμερα».

«Δεν αντιτιθέμεθα στο Bitcoin καθαυτό ή στα κρυπτονομίσματα συνολικά, αλλά δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να καταστεί υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις το να το δέχονται. Το κράτος υποστηρίζει αυτές τις πληρωμές και αναλαμβάνει το ρίσκο, ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, εμείς οι φορολογούμενοι είμαστε το κράτος», υποστήριξε ο κ. Σολ.

Μια άλλη κριτική που ασκείται στο Bitcoin αφορά την «αδιαφάνεια» τέτοιου είδους συναλλαγών, που, για πολλούς, ενδέχεται να «πυροδοτήσει» ένα κύμα παρανομίας.

Φυσικά, στον δισταγμό των πολλών δεν λείπει και ο αντίλογος. Πολλοί πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ έχουν συγγενείς που εργάζονται και ζουν στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι η υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος θα κάνει πιο συμφέρουσες τις μεταξύ τους συναλλαγές.