Την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της ευρωπαϊκής προστασίας για τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, υπογράμμισε κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, παρουσία της αρμόδιας Ευρωπαίας επιτρόπου για θέματα μετανάστευσης, ‘Ιλβα Γιόχανσον.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κ. Βόζεμπεργκ, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης και ασύλου, «είχε μεταξύ άλλων την πρωτοβουλία για τη σύνταξη του σχετικού ψηφίσματος, που καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη να εξασφαλίζουν κάθε αναγκαία βοήθεια για τα ασυνόδευτα παιδιά και τους νεαρούς πρόσφυγες από την Ουκρανία που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου».

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βόζεμπεργκ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τα ασυνόδευτα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βίας, κακοποίησης, εκμετάλλευσης, αλλά και εξαφάνισης, ειδικά όταν μετακινούνται πέρα από τα σύνορα, όπου κινδυνεύουν σοβαρά να πέσουν θύματα εμπορίας» και τόνισε πως «βασικό μέλημα της ΕΕ πρέπει να είναι η οικογενειακή επανένωση των παιδιών και νεαρών προσφύγων από την Ουκρανία και η κοινωνική τους ενσωμάτωση χωρίς αποκλεισμούς».