Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κοινές δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την ολοκλήρωση της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους καθώς και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών.

Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως «πιστεύουμε ότι μεταξύ μας τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με έναν εποικοδομητικό διάλογο» και πρόσθεσε πως «τα τετελεσμένα και οι επιθετικές δηλώσεις είναι πράγματα αποφευκτέα».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και έκανε γνωστό ότι ο Ερντογάν προτείνει να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναλυτικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που κάναμε σήμερα αυτή τη συνάντηση. Ευχαριστώ πολύ όλους τους συνεργάτες μας. Πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο. Τα τετελεσμένα και οι προκλητικές δηλώσεις είναι πράγματα απευκτέα.

Συζητήσαμε για προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει διάσταση απόψεων στα ζητήματα του Αιγαίου. Μάλιστα, ο πρόεδρος προτείνει να πραγματοποιηθεί Σύνοδος για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Τις προσεχείς ημέρες θα γίνει στη Γενεύη η άτυπη πενταμερής συνάντηση

Οι χερσαίες μεταφορές είναι σημαντικό θέμα στις διμερείς μας σχέσεις. Τόσο στη συνάντηση με Ερντογάν, όσο και μεταξύ μας συζητήσαμε για τον αντιτρομοκρατικό μας αγώνα. Ως προς την παράνομη μετανάστευση, πιστεύουμε ότι η μεταξύ μας συνεργασία πρέπει να γίνει χωρίς ανταγωνισμό. Μια θετική προσέγγιση θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές. Δεν παραλείψαμε να μιλήσουμε για την τουρκική μειονότητα που ζει στη Θράκη. Από την πρώτη στιγμή που ανήλθαμε στην εξουσία διατηρήσαμε ενεργό διάλογο με την ελληνική μειονότητα. Και οι δύο μειονοτικές ομάδες θα πρέπει να συνεχίζουν να ζουν με ευημερία και ειρήνη που θα έχει θετικό αντίκτυπο στις μεταξύ μας σχέση».

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Δένδιας μετέφερε τις ευχές του Έλληνα πρωθυπουργού για το Ραμαζάνι και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας», θυμίζοντας ότι το μουσουλμανικό τέμενος ιδρύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν αμέσως μετά την πανδημία. Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδος και Τουρκίας, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Δένδιας τόνισε με νόημα ότι στόχος είναι επίσης η αποκλιμάκωση και αποφυγή παραβατικών ενεργειών, οι οποίες εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα. Επανέλαβε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, αυτή είναι η άποψη της συνθήκης της Λωζάνης. Ζήτησε επίσης να μην υπάρχουν fake news όπως αυτά που διακινήθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Στη συνέχεια ο κ. Τσαβούσογλου πήρε εκ νέου το λόγο χαρακτηρίζοντας «προκλητικές» κάποιες από τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ, τις οποίες όπως είπε «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε».

Ανταπαντώντας ο Νίκος Δένδιας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι όλα τα ελληνικά επιχειρήματα εδράζονται στο διεθνές Δίκαιο, τονίζοντας μάλιστα σε κάποια αποστροφή του λόγου του ότι η «Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα».