Διευρύνεται ο κύκλος των χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων, καθώς μικρές και πολύ μικρές, σε μέγεθος, έχουν αποκτήσει, πλέον, πρόσβαση σε δανεισμό, με ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα σε επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB), τον τελευταίο χρόνο. Είναι ενδεικτικό πως 1 στις 2 επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν από τα χρηματοδοτικά της εργαλεία δεν είχαν κάνει χρήση τραπεζικού δανεισμού στο παρελθόν.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας η HDB συνεργάστηκε με την εταιρία Metron Analysis. Στο πλαίσιο της διαδικασίας, οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, από τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κατέθεσαν τις απόψεις τους -μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο- σε σχέση με το επίπεδο συνεργασίας, τις διαδικασίες και τους χρόνους υλοποίησης των προγραμμάτων, καθώς και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας στο μέλλον.

«Η έρευνα της Metron Analysis, για λογαριασμό της HDB, διερεύνησε την ικανοποίηση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και ταυτόχρονα προσπάθησε να εντοπίσει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν στη διάρκεια του 2020 μέσω των προϊόντων της HDB», επισημαίνεται, χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ευρήματα

Στα βασικά συμπεράσματα της έρευνας συμπεριλαμβάνονται, επίσης, τα εξής:

* Πάνω από το 70% των επιχειρήσεων είναι ικανοποιημένο από τη συνολική διαδικασία χρηματοδότησης, ενώ θα σύστηνε τέτοιες χρηματοδοτήσεις σε άλλες επιχειρήσεις.

* Δημιουργείται ασφάλεια και σιγουριά, όπως εκφράζει το 79% των ερωτηθέντων, για το μέλλον της επιχείρησής τους σε περιόδους μεγάλης κρίσης σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα του πρόσφατου παρελθόντος.

* Τουλάχιστον 6 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν πως διατήρησαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, ενισχύοντας τη ρευστότητάς τους από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

* Αλλάζει η αντίληψη και η συνολική εμπειρία που έχουν μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις στη χρηματοδότηση, με 7 στις 10 επιχειρήσεις να επισημαίνουν πως η διαδικασία αίτησης και έγκρισης ήταν εύκολη και γρήγορη.

* Το 77% των ερωτηθέντων πιστεύει πως με τη μεσολάβηση της HDB δίνονται περισσότερες δυνατότητες υλοποίησης των επενδυτικών τους στόχων, ενώ το 71% θεωρεί πως τα προγράμματα διανέμονται με διαφανή τρόπο.

Αξιοπιστία

Η πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος της HDB, Αθηνά Χατζηπέτρου, δήλωσε για τα ευρήματα της έρευνας: «Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα παραμένει πιστή στην αντίληψη “Κάνουμε ό,τι Μετράμε”. Στη βάση πραγματικών δεδομένων και με προσήλωση στη διαφάνεια, στην ταχύτητα, στην τεχνολογία και στην έγκαιρη παράδοση όσων υποσχόμαστε κερδίζουμε την αξιοπιστία. Στο πλαίσιο αυτό και επιβεβαιώνοντας τη σημασία των μετρήσεων για εμάς, μετά την έρευνα ικανοποίησης, θα ακολουθήσει νέα έρευνα ανάλυσης επίδρασης στο GVA (σ.σ.: ακαθάριστη προστιθέμενη αξία). Εχουμε πετύχει πολλά, είμαστε περήφανοι και συνεχίζουμε».

Η έρευνα διεξήχθη, τον Ιούνιο του 2021, από τη Metron Analysis με τη συμμετοχή 1.532 επιχειρήσεων, που έλαβαν χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων της HDB, συγκεκριμένα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ ή/και του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19.