«Η πανεπιστημιακή κοινότητα προασπίζεται την ακαδημαϊκή ελευθερία, την αξιοπρέπειά της και την απρόσκοπτη λειτουργία της» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής και γνωστοποιεί ότι ο χώρος 516 βρίσκεται πλέον στη διάθεση του Πανεπιστημίου.

Η ανακοίνωση συνοδεύεται από φωτογραφία καθηγητών με πανό έξω από την αίθουσα 516, όπου μέλη του Ρουβίκωνα είχαν αναρτήσει φωτογραφία μετά την κατάληψή τους.

Καθηγητές με πανό έξω από την αίθουσα 516 |
Μέλη του Ρουβίκωνα μπροστά από τον κατειλημμένο χώρο Μέλη του Ρουβίκωνα μπροστά από τον κατειλημμένο χώρο |

Η κατάληψη γραφείων στη Φιλοσοφική από μέλη του Ρουβίκωνα είχε προκαλέσει αναστάτωση στη σχολή, η κοσμητεία της οποίας δήλωνε αποφασισμένη να προστατεύσει την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου και να διασφαλίσει την ασφάλεια των μελών της.

Η αναρχική συλλογικότητα, από την πλευρά της, υποστήριζε ότι «εδώ και χρόνια σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας δραστηριοποιούνται διάφορες πολιτικές παρατάξεις και συλλογικότητες, οι οποίες κατά κανόνα διαθέτουν και το δικό τους χώρο/στέκι».

Θυμίζουμε ότι χθες το πρωί περίπου 50 φοιτητές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και να μην υπάρξει απόφαση κατά της παρουσίας του Ρουβίκωνα.

Για το θέμα μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ η πρόεδρος του ΦΠΨ, Μαρία Φουντοπούλου, η οποία εξήγησε ότι στον χώρο της Συγκλήτου εισήλθε, ως είθισται, μια ομάδα φοιτητών αφού «οι πόρτες είναι ανοιχτές και τα παιδιά ελεύθερα να πουν τις απόψεις τους».

Οι φοιτητές έφεραν προς συζήτηση την ανακοίνωση των πρυτανικών χωρών για την ύπαρξη του «Ρουβίκωνα» εντός της σχολής και στη συνέχεια η συζήτηση προσανατολίστηκε στο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας για τα πανεπιστήμια.

«Γνωρίζουμε τα παιδιά, ήταν δικοί μας φοιτητές, τους βλέπουμε καθημερινά στα αμφιθέατρα, στα γραφεία μας», πρόσθεσε η ίδια και συνέχισε λέγοντας ότι οι φοιτητές διεκδίκησαν να οριστεί σύνοδος για τη συζήτηση του σχεδίου νόμου αλλά, απουσία πρύτανη, δεν μπορούσε να υπάρξει τέτοια δέσμευση, με αποτέλεσμα για 45 λεπτά να αποκλείσουν την πόρτα εισόδου και εξόδου «ως εργαλείο έκφρασης της επιμονής τους».

Το... στέκι του «Ρουβίκωνα» στη Φιλοσοφική Αθηνών

Όσον αφορά την παρουσία της αναρχικής συλλογικότητας, η κ. Φουντοπούλου γνωστοποίησε ότι «σήμερα το πρωί μπαίνοντας στον χώρο αντίκρισα μια διαφορετική εικόνα: ο τοίχος έχει βαφτεί και δεν υπήρχε η ένδειξη του “Ρουβίκωνα” που υπήρχε τις προηγούμενες μέρες».