Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε στα όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου περί νοθείας στον πρώτο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ.

Για την συγκεκριμένη καταγγελία υπάρχει και μία πρώτη αντίδραση από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία αναφέρει: «Προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως ανακοινώνεται σήμερα Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου ότι υπάρχει θέμα με 165 εκλογικά τμήματα τη στιγμή που η ΕΔΕΚΑΠ, της οποία η πλειοψηφία υπόκειται στην πλευρά Παπανδρέου, ενώ έκρινε ομόφωνα το τελικό αποτέλεσμα όπως αυτό κοινοποιήθηκε επίσημα από το Κίνημα Αλλαγής την Τρίτη». Η πλευρά Ανδρουλάκη καταλήγει «ότι σε μία κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία 270.000 πολίτες εναποθέτουν τις ελπίδες τους πάνω μας, απαιτείται ευθύνη από όλους».

Όπως ανέφερε στο OPEN η Κάτια Φωτιάδου, η ΕΔΕΚΑΠ αποφάσισε από την Κυριακή ότι όπου υπάρχουν διαφορές πάνω από 10 ψηφοδέλτια, αποδίδουν αυτή την απόκλιση στα update τα οποία γίνονται στα tablets. Επομένως, πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να κλιμακωθούν όσο πλησιάζουμε στην τελική εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ζητά την «εις βάθος διερεύνηση» των καταγγελιών ώστε εκτός των άλλων να διασφαλιστεί η διαδικασία της προσεχούς Κυριακής.

Αναλυτικά στην επιστολή του αναφέρει:

«Μου γνωστοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό μου στην ΕΔΕΚΑΠ, ότι κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή σας καταγγελίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής.

Άμεσα, ζήτησα από την οργανωτική μου ομάδα τον ενδελεχή έλεγχο των τελικών αποτελεσμάτων. Κατόπιν διασταύρωσης των επίσημων στοιχείων της εταιρίας OTS, που αφορούν τους ηλεκτρονικά διαπιστευμένους στα tablet της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα ανά κάλπη, προέκυψε ότι σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν – διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο.

Δεδομένου ότι οι διαφορές που εντοπίστηκαν θέτουν ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας και ότι την Κυριακή επίκειται ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ζήτω από την Επιτροπή σας ως το πλέον αρμόδιο καταστατικό όργανο να διερευνηθούν εις βάθος οι εν λόγω καταγγελίες, ώστε εκτός των άλλων να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής».