Μένουν μόνο λίγες ημέρες από τη διαδικασία που θα εκλέξει τον επόμενο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, με τις καμπάνιες των υποψηφίων να βρίσκονται στην τελική ευθεία. Οι δημοσκοπήσεις ήδη δείχνουν ντέρμπι μεταξύ των υποψηφίων, ενώ ο δεύτερος γύρος μοιάζει αναπόφευκτος.

Οι εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής έχουν ξεσηκώσει σημαντικό ενδιαφέρον για την παράταξη γενικότερα, καθώς οι ψηφοφόροι του, που ξεπέρασαν τους 450.000 στις τελευταίες εκλογές αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος. Εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο, το η παράταξη δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει το ενδιαφέρον σε υψηλά επίπεδα.

Oι αναζητήσεις για το Κίνημα Αλλαγής στη Google, ανά μήνα, διαγράφουν μια ξεκάθαρη εικόνα η οποία μας δείχνει τα εξής:

Το κόμμα έκανε το ιδρυτικό του συνέδριο τον Μάρτιο του 2018 όπου βλέπουμε την πρώτη υψηλή μεταβολή στο ενδιαφέρον για το κόμμα.

Το ουσιαστικό ενδιαφέρον, δημιουργήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών του 2019, και ήταν 4 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με την ίδρυσή του. Καμία όμως κίνηση του δεν κατάφερε να διατηρήσει την ορμή αυτή μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Η εικόνα αυτή συνεχίστηκε μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 όπου οι εσωκομματικές ήρθαν πολύ κοντά, όπως και η αιφνίδια επιδείνωση της υγείας της Φώφης Γεννηματά, η οποία τελικά της κόστισε τη ζωή.

Το ΚΙΝΑΛ βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο, με τις αναζητήσεις για το κόμμα να αυξάνονται κατά 600% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και να ξεπερνούν κατά πολύ το ενδιαφέρον που είχε δημιουργηθεί κατά το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος.

Οι υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ έχουν και αυτοί τις αναζητήσεις του στη Google. Οι εντυπωσιακότερες κινήσεις εμφανίζονται στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος είχε να απασχολήσει τη δημοσιότητα για πολλά χρόνια.

Η απόσταση, ωστόσο, απέναντι στους τρεις υποψηφίους είναι και στο πεδίο της Google πολύ μικρή, καθώς τις τελευταίες 7 ημέρες οι αναζητήσεις για κάθε υποψήφιο έχουν τον ίδιο όγκο. Όσο όμως τα θέματα που θίγονται από τους υποψηφίους, δημιουργούν τάση και έξω από το εκλογικό σώμα του ΚΙΝΑΛ, οι αναζητήσεις από ανθρώπους που θέλουν να ενημερωθούν φουντώνουν.

Το εργαλείο Google Trends είναι διαβόητα ακριβές στην πρόβλεψη εκλογικού νικητή, όπως συμβαίνει συχνά στις εκλογές πολλών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ίσως, λοιπόν, και εδώ το αποτέλεσμα της πρώτης Kυριακής να κριθεί σε μερικές ψήφους.

Εν κατακλείδι, το ΚΙΝΑΛ έχει καταφέρει εδώ και δύο μήνες να αναθερμάνει το ενδιαφέρον για το κόμμα, ιδιαίτερα μετά τη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου, ωστόσο η μάχη για την προεδρία φαίνεται ακόμη άκρως αμφίρροπη.

Στην παραγωγή των δεδομένων συνέβαλε  η Fuse, με στοιχεία από την πλατφόρμα Google Trends.