Με αυτήν την πολιτική ταυτότητα πολιτεύονται ο Γ. Παπανδρέου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης, οι τρεις επικρατέστεροι για τη θέση της προεδρίας του Κινήματος Αλλαγής, δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο.

Προς το παρόν αποφεύγουν να δώσουν σαφές στίγμα και επίσημες απαντήσεις όταν τίθεται το ζήτημα της πολιτικής συνεργασιών. Απαντούν ότι στόχος τους είναι να μεγαλώσουν το κόμμα και να ενισχύσουν τη δύναμη και τα ποσοστά του και πως το ζήτημα αυτό είναι κάτι που θα απασχολήσει μετά. Γνωρίζουν ωστόσο, ότι είναι κυρίαρχο και αποτελεί βασικό κριτήριο και για τους ψηφοφόρους που θα προσέλθουν στην εσωκομματική κάλπη, αλλά από την άλλη, δεν θέλουν να αποδεχθούν για το κόμμα που αύριο θα διοικήσουν τον ρόλο του μπαλαντέρ.

«Οποιος πει σήμερα συνεννοούμαι καλύτερα με τον Μητσοτάκη ή με τον Τσίπρα, απεμπολεί τον στόχο να μεγαλώσει το κόμμα, που όλοι το λένε βασικό. Και είναι λογικό» λέει στον «Ε.Τ.» έμπειρος συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά που κινείται, μέχρι στιγμής, με συνέπεια στη σφαίρα του ουδέτερου. Εκτιμά δε ότι την πραγματική πίεση ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής για το αν θα κοιτάξει προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά, δεν θα τη δεχθεί την επομένη της ημέρας της εκλογής του, αλλά την επομένη των ερχόμενων εκλογών της απλής αναλογικής. «Τότε, με το ποσοστό γνωστό, θα τεθεί το δίλημμα» μας λέει.

Η κούρσα της διαδοχής της Φώφης Γεννηματά ωστόσο, δεν γίνεται εν κενώ.

Συμπλήρωμα του Τσίπρα

Ο Γ. Παπανδρέου δεν κρύβει την «αντιδεξιά» του ταυτότητα. Στις περιοδείες του καταφέρεται κυρίως εναντίον της κυβέρνησης και δεν είναι λίγες οι φορές που εμφανίζεται σαν συμπλήρωμα του Αλέξη Τσίπρα. Το έκανε με την πανδημία όταν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει πανηγυρίσει έξι φορές για το τέλος της πανδημίας», ένα fakenews που χρησιμοποιεί κυρίως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Το έκανε όταν μίλησε για στημένες δημοσκοπήσεις αλλά και όταν κατήγγειλε γενικώς και αορίστως ότι «στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τηλεφωνούν υπέρ άλλων υποψηφίων. Προσπαθεί να πει και κάτι επικριτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως «με διαγγέλματα και αντιδιαγγέλματα από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δεν αντιμετωπίζεται η πανδημία», αλλά η βασική του γραμμή είναι αντιδεξιά και αντικυβερνητική.

Διχασμός

Και γι’  αυτό έχει προκαλέσει και διχασμό στον ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το πρόσωπό του. Κάποιοι διακινούν το σενάριο ότι με Γιώργο Παπανδρέου πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής θα λάβει σάρκα και οστά το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης, άρα θεωρούν ότι θα είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να επικρατήσει ο Γιώργος Παπανδρέου εφόσον αποδεχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα ο πυλώνας της προοδευτικής παράταξης, όπως συμπληρώνουν.

Αλλοι εκτιμούν ότι αν βγει ο Γιώργος Παπανδρέου, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα αποκτήσει ένα επιπλέον πρόβλημα, στα πολλά που ήδη αντιμετωπίζει. Και πως ο πρώην πρωθυπουργός, στον δρόμο προς τις κάλπες της απλής αναλογικής, θα αποδειχθεί δύσκολος αντίπαλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κεντροαριστερή πολυκατοικία. Η αλήθεια είναι πάντως ότι στο στενό επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου υπάρχουν στελέχη που κινούνται φανατικά κατά της Ν.Δ. και στηρίζουν το σενάριο της συμπόρευσης ΣΥΡΙΖΑ-Κινήματος Αλλαγής, όπως ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Δημήτρης Ρέππας κ.ά. που έχουν αρθρογραφήσει και τοποθετηθεί δημοσίως πολλές φορές για αυτό το θέμα. «Ο διάλογος ΣΥΡΙΖΑ-Κινήματος Αλλαγής είναι αναπόφευκτος, αργά ή γρήγορα», δήλωνε ένα χρόνο πριν στο ieidiseis.gr ο Δημήτρης Ρέππας, για παράδειγμα, όσο και αν τώρα λέει ότι όσοι διακινούν πως ο Γ. Παπανδρέου θα ευνοήσει τη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ, Κινήματος Αλλαγής, ΜέΡΑ 25 βάζουν αυτογκόλ γιατί έτσι δείχνουν ότι θέλουν ένα μικρό κόμμα, όπως είπε πριν από λίγες ημέρες στο iefimerida.

Καθαρή θέση

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι ο μόνος που έχει μιλήσει ξεκάθαρα για το θέμα. Έχει πει δηλαδή ότι η επικράτησή του θα σημάνει και το τέλος των όποιων σεναρίων διακινούνται για συνεννόηση ή μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσφατα μάλιστα η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, η οποία δημοσίως στηρίζει τον Ανδρέα Λοβέρδο, έθεσε ένα μείζον και εύστοχο ερώτημα τόσο προς τον Γιώργο Παπανδρέου όσο και προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Θεωρείτε προοδευτικό κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα και του Πολάκη;» τους ρώτησε, απάντηση όμως δεν έλαβε και όπως φαίνεται δεν θα λάβει σύντομα.

Στάση ουδετερότητας

«Δεν κλείνω το μάτι ούτε στη Ν.Δ. ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ» είναι το μότο του Νίκου Ανδρουλάκη για το θέμα, ενώ μία πιο «πονηρή» τοποθέτηση ήταν η φράση του προ ολίγων ημερών στο Kontra Channel, «απευθύνομαι στους προοδευτικούς πολίτες, όχι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ», που θα μπορούσε να είναι και μία έμμεση και σαφής απάντηση στο ερώτημα της Εύας Καϊλή (σ.σ.: με την οποία γνωρίζονται πολύ καλά από τη θητεία τους στις Βρυξέλλες). Ο κ. Ανδρουλάκης δεν θεωρεί τον Αλέξη Τσίπρα προοδευτικό. Δεν είναι όμως ακόμα γνωστό πότε θα το πει ή γιατί δεν το λέει ήδη. Δεν θεωρεί ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη προοδευτικό αλλά ούτε και δεξιό, με την έννοια του όρου που δίνουμε στην Ελλάδα. Φέρεται να πιστεύει ότι η συγκυρία είναι ο λόγος για τον οποίο αφενός μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ το μεγάλο κομμάτι του ακροατηρίου και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, όπως και το ότι ο πρωθυπουργός έχει τόσο μεγάλη διείσδυση στον χώρο του Κέντρου.

Αυτόνομη πορεία

Και οι τρεις ωστόσο, συντηρούν τη ρευστότητα που προκύπτει από τις αποκλίνουσες απόψεις τους για την ταυτότητα και τη στρατηγική του κόμματος που θέλουν να τεθούν επικεφαλής. Ν. Ανδρουλάκης, Α. Λοβέρδος και Γ. Παπανδρέου προτάσσουν δημοσίως την αυτόνομη πορεία επειδή δεν θέλουν και δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ξεκάθαρης προοπτικής μίας συνεργασίας. Και το αποφεύγουν, τουλάχιστον όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής ανεβαίνουν.

Ο γρίφος των δημοσκοπήσεων μιας αμφίρροπης μάχης

Βλέποντας τον εαυτό του εκτός κορυφής, δεύτερο ή και τρίτο για τον πρώτο γύρο και δεύτερο στα υποθετικά δίδυμα του δευτέρου γύρου, ο Γιώργος Παπανδρέου και οι συνεργάτες του ακολουθούν εδώ και κάποιες ημέρες τη γνωστή τακτική της καταγγελίας των δημοσκοπήσεων, όπως ακριβώς έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του 2019.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Ανδρέας Λοβέρδος έχουν αποφύγει κάθε σχολιασμό, όπως και οι Χάρης Καστανίδης, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης που φαίνονται να συγκεντρώνουν μονοψήφια ποσοστά, πολύ μακριά από την πρώτη τριάδα.

Οι ως τώρα έρευνες ωστόσο, δίνουν εικόνα, έχοντας σταθερά ευρήματα και μεταβλητές.

Πρώτον, όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι το Κίνημα Αλλαγής τσιμπάει δύο με τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Δεύτερον, στον δεύτερο γύρο θα περάσουν δύο από τους Νίκο Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδο, Γιώργο Παπανδρέου.

Τρίτον, οι αποστάσεις μεταξύ τους είναι μικρότερες του στατιστικού λάθους, άρα η μάχη προμηνύεται αμφίρροπη.

Τέταρτον, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, πλην εκείνης της Metron Analysis, ανάμεσα σε εκείνους που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν, πρώτος είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, με μικρή απόσταση από τον δεύτερο που πότε είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και πότε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ανάλογα με τη μέτρηση.

Σύμφωνα με την έρευνα της MRB που είναι και η πιο πρόσφατη, Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Παπανδρέου διεκδικούν με μικρές διαφορές μεταξύ τους τόσο την πρώτη θέση στον Α΄ γύρο όσο και τη νίκη στον Β΄ γύρο. Ανάμεσα σε όσους δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν, ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν πρώτος με 26,9%, δεύτερος ήταν ο Γ. Παπανδρέου με 23,4% και τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 21,6%.

Διαφορετική εικόνα

Η έρευνα της Marc που προηγήθηκε, έδινε διαφορετική εικόνα. Εκεί, επίσης σε αυτούς που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν, πρώτος ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος με 31,6%, δεύτερος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 26,1% και τρίτος ο Γ. Παπανδρέου με 24,3%.

Στην έρευνα της GPO πρώτος ήταν επίσης ο Ανδρέας Λοβέρδος με 28,8%, δεύτερος ο Γ. Παπανδρέου με 25,2% και τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 24,7%, ενώ στην έρευνα της Metron Analysis, πάντα σε εκείνους που προτίθενται να ψηφίσουν, πρώτος ήταν ο Γ. Παπανδρέου με 28%, δεύτερος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 27% και τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 23%. Στην έρευνα της Opinion πρώτος ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος με 31,7%, δεύτερος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 20,9% και τρίτος ο Γιώργος Παπανδρέου με 18,8%.

Παράσταση νίκης

Ολα αυτά αφορούν τον Α΄ γύρο, η εικόνα αυτή ωστόσο αλλάζει -με την εξαίρεση της μέτρησης της MRB- στη λεγόμενη παράσταση νίκης. Δηλαδή στις απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες στην ερώτηση «ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει», όπως και στις προβλέψεις που αφορούν την τελική επικράτηση. Στη μέτρηση της Marc, στην παράσταση νίκης προηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου με 34,2%, δεύτερος ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος με 31,2% και τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 20,4%. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα στην ίδια ερώτηση και στις άλλες έρευνες, πλην εκείνης της MRB που έδειχνε πρώτο στη λεγόμενη παράσταση νίκης τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Αντιστοίχως, σε όλες τις έρευνες πλην Opinion o Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος νικητής του Β΄ γύρου τόσο έναντι του  Ανδρέα Λοβέρδου όσο και έναντι του Γ. Παπανδρέου. Στην Opinion, ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίστηκε να επικρατεί στον Β΄ γύρο, τόσο επί του Νίκου Ανδρουλάκη όσο και έναντι του Γιώργου Παπανδρέου.