Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα «816 από τα 819 Εκλογικά Τμήματα στην Ελλάδα (ποσοστό 99,6%) έχουν ανοίξει και λειτουργούν και η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά», ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής, (ΕΔΕΚΑΠ).

Επίσης, έκανε γνωστό ότι εχει ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στην Αυστραλία και αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργούν τα εκλογικά κέντρα σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική.

Η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η ροή στις κάλπες είναι αυξημένη σε σχέση με το 2017.

Στα μόνα τμήματα που έχουν προκύψει προβλήματα είναι αυτά του Ψυχικού και του Ζωγράφου γιατί έχει πέσει το σύστημα και έχει δημιουργηθεί ουρά.

Από τις 7 το πρωί που άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή του νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, ένα πράγμα μετρούν όλοι, ως το πρώτο στοίχημα για τη δημιουργία ξανά μίας μεγάλης παράταξης: την προσέλευση στις κάλπες, καθώς η συμμετοχή αποτελεί και την κοινή αγωνία όλων των υποψηφίων προέδρων.

Ήδη ψήφισαν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χρηστίδης, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου. 

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Οι υποψήφιοι και τα τρία φαβορί για τη μάχη του δεύτερου γύρου

Αυτοί οι τρεις με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα προηγούνται με πολύ μεγάλη απόσταση από τους Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη και Παύλο Χρηστίδη και θα αποτελέσουν το ζευγάρι της αναμέτρησης του δεύτερου γύρου.

Το ενδεχόμενο κάποιος υποψήφιος να εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, δηλαδή να συγκεντρώσει το 50%+ μία ψήφο, θεωρείται τόσο από τη Χαριλάου Τρικούπη όσο και από τα επιτελεία των υποψηφίων από τεράστια έκπληξη έως απίθανο. Επίσης εκπέμπεται βεβαιότητα ότι η συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν των 212.000 του 2017. Κάποιοι ήδη κάνουν λόγο για συμμετοχή μεγαλύτερη των 300.000.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Οι Προβλέψεις

Κάπου εδώ τελειώνουν τα εύκολα και αρχίζουν τα δύσκολα.

Αυτήν την ώρα, ουδείς κάνει προβλέψεις για το ποιοι θα είναι οι δύο που θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο, ενώ ακόμα πιο δύσκολες είναι οι προβλέψεις για το ποιους ή ποιον θα στηρίξουν οι τρεις υποψήφιοι που θα μείνουν εκτός δεύτερης Κυριακής.

Στον πρώτο γύρο ήταν ξεκάθαρη η διάθεση των Ανδρέα Λοβέρδου και Γιώργου Παπανδρέου να δημιουργήσουν αντίπαλο δίδυμο και η τακτική του Νίκου Ανδρουλάκη να μείνει εκτός.

Μόνη εξαίρεση που αποτέλεσε και εστία έντασης μεταξύ Ανδρουλάκη και Λοβέρδου αποτέλεσε η αιχμή Λοβέρδου κατά Ανδρουλάκη ότι επόμενος πρόεδρος του κόμματος δεν μπορεί να είναι κάποιος που δεν είναι βουλευτής. Αιχμή που απαντήθηκε από τον Νίκο Ανδρουλάκη από τη Θεσσαλονίκη, όταν είπε ότι «αν ήταν να κάνουμε εκλογές μόνο για βουλευτές, μπορούσε να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα και να εκλέξουνε μόνοι τους τον αρχηγό. Οι εκλογές αυτές είναι για όλο τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και ψηφίζουμε όλοι μας και επιλέγουμε όλοι μαζί το μέλλον».

Από το επιτελείο του Γ. Παπανδρέου προσπάθησαν να δώσουν σε αυτήν την αντιπαράθεση Λοβέρδου-Ανδρουλάκη ευρύτερο χαρακτήρα. Αφηναν να διαρρεύσει ότι το γεγονός ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος θεωρεί πως ο επόμενος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής πρέπει να είναι βουλευτής σημαίνει ότι αν δεν περάσει στον δεύτερο γύρο, τότε δεν μπορεί να στηρίξει Ανδρουλάκη, αλλά Παπανδρέου.

«Εύλογο, αλλά πιστεύω ότι έχοντας ακολουθήσει στρατηγική δύο γύρων, όλοι οι υποψήφιοι θα κάνουν restart το πρωί της Δευτέρας και θα τα επανεξετάσουν όλα. Είτε είναι είτε δεν είναι στον δεύτερο γύρο» σχολιάζει παράγοντας της Χαριλάου Τρικούπη, με μεγάλη εμπειρία και συνέπεια στο να διατηρήσει την ουδετερότητά του έως το τέλος.

Στελέχη που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν απίθανο ο Γ. Παπανδρέου να στηρίξει Ανδρέα Λοβέρδο στον δεύτερο γύρο ή ο Ανδρέας Λοβέρδος να στηρίξει Γ. Παπανδρέου στον δεύτερο γύρο, αν κάποιος από τους δύο αντιμετωπίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη. Θεωρούν πιο πιθανό να κάνουν δήλωση στήριξης υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη ή να μην κάνουν δήλωση στήριξης, αν οι ίδιοι δεν περάσουν στον δεύτερο γύρο. Επίσης, δεν βάζουν το χέρι τους στη φωτιά αλλά θεωρούν τον Νίκο Ανδρουλάκη πιο κοντά στο να μην κάνει καμία δήλωση στήριξης, αν ο ίδιος δεν είναι στον δεύτερο γύρο.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Η δεύτερη τριάδα

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη τριάδα, επίσης τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Για τον Χάρη Καστανίδη οι περισσότεροι λένε ότι στον δεύτερο γύρο δεν πρόκειται να κάνει δήλωση στήριξης του Ανδρέα Λοβέρδου και αν το δίδυμο του δεύτερου γύρου είναι Παπανδρέου-Ανδρουλάκης και αποφασίσει κάποιον να στηρίξει, τότε θα στηρίξει τον Γ. Παπανδρέου.

Για τον Παύλο Γερουλάνο κάποιοι θεωρούν ότι θα στηρίξει τον Γ. Παπανδρέου στον δεύτερο γύρο, αλλά αν ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι στον δεύτερο γύρο, δεν διακινδυνεύουν καμία πρόβλεψη.

Για τον Παύλο Χρηστίδη επίσης οι περισσότεροι θεωρούν πως αν αποφασίσει να κάνει, θα κινηθεί προς τον Γιώργο Παπανδρέου ή τον Νίκο Ανδρουλάκη και όχι προς τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Πρέπει ωστόσο να υπογραμμιστεί ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι μία άλλη διαδικασία, με νέες στρατηγικές και διαφορετικές συμπεριφορές. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους έξι υποψηφίους. Ενας αγώνας μεταξύ δύο θα έχει την ένταση που δεν είχε ο πρώτος γύρος, θα έχει κτυπήματα πάνω αλλά και κάτω από τη μέση, θα έχει μεγαλύτερη εμπλοκή έστω και έμμεση από εξωγενείς παράγοντες, άλλα κόμματα ή οικονομικές δυνάμεις που έχουν ενδιαφέρον για το ποιος τελικά θα είναι ο νέος αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής.