Καλές όσο ποτέ χαρακτηρίζονται σήμερα οι σχέσεις ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως προέκυψε και από το deal στο οποίο συμφώνησαν για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι Εκκλησίες κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.

Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και ο πρωθυπουργός προσπάθησαν το προηγούμενο διάστημα να βρουν τη χρυσή τομή για ένα «αναίμακτο Πάσχα», με τους πιστούς να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εν μέσω πανδημίας τις Ιερές Ακολουθίες και να ψάλουν το «Χριστός Ανέστη», χωρίς ωστόσο να απειλείται η υγεία τους από τον κορονοϊό.

Συζητήσεις

Μάλιστα, οι συζητήσεις ανάμεσα στην Εκκλησία και την κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν ξεκινήσει μέρες πριν και κορυφώθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση -είχε προηγηθεί και άλλη στα τέλη Μαρτίου- του κ. Ιερώνυμου με τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, όπου και αποφάσισαν να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη «συμβιβαστική λύση», σύμφωνα με την οποία οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα τελεστούν νωρίτερα, λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Επίσης, η Ανάσταση, η περιφορά και το προσκύνημα του Επιταφίου θα πραγματοποιηθούν μόνο στο προαύλιο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών.

Οι ιεράρχες σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσαν την τέλεση των Ακολουθιών «κεκλεισμένων των θυρών», φοβούμενοι μια πιθανή «έκρηξη» από την πλευρά των πιστών, που εδώ και αρκετό καιρό βρίσκονται μακριά από τον «Οίκο του Θεού». Από την πλευρά της η κυβέρνηση από την αρχή είχε δείξει τη διάθεσή της να ανοίξουν φέτος τη Μεγάλη Εβδομάδα οι ναοί, εάν το επιτρέψει η υγειονομική κατάσταση.

Πάντως, αυτό που έχει σημασία για την Εκκλησία είναι ότι, σε αντίθεση με το περσινό Πάσχα που εορτάστηκε… κατ’ οίκον λόγω των μέτρων για την προστασία της δημόσιας Υγείας από τον κορονοϊό, φέτος κατάφερε να παρουσιάσει ένα πολύ καλά μελετημένο πλάνο για τον τρόπο λειτουργίας των ναών έχοντας σαν πυξίδα τα υγειονομικά δεδομένα που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η χώρα μας, με αποτέλεσμα σχεδόν όλα τα αιτήματά της (πλην του αριθμού των πιστών εντός των ναών) να «περάσουν» από την επιτροπή των επιστημόνων.

Αλλωστε, λέγεται ότι εκπρόσωποι της Εκκλησίας είχαν συχνές επαφές ακόμη και με ειδικούς για να καταλήξουν στις τελικές τους προτάσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Ομως, φέρεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο και το άνοιγμα του λιανεμπορίου. «Δεν γίνεται να ανοίγουν τα καταστήματα με μέτρα και όχι οι ναοί», σχολίαζαν χαρακτηριστικά μητροπολίτες. Καθώς επίσης και ο ανοιξιάτικος καιρός που «δουλεύει» ως σύμμαχος στην καταπολέμηση της Covid-19.

Μηνύματα

Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος με τα συχνά μηνύματά του προς τους πιστούς να εμβολιαστούν συμβάλλει στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και οι συνοδικοί ιεράρχες δέχτηκαν ομόφωνα να μετατεθεί η ώρα της Ανάστασης, γνωρίζοντας βέβαια ότι αυτό θα φέρει διάφορες αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας. Την περασμένη εβδομάδα ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του, θεωρώντας «ανεπίτρεπτη και μη χριστιανικά αποδεκτή αυτήν τη ρύθμιση -ούτε για λόγους οικονομίας- καθώς θίγονται βασικές παράμετροι της πίστεώς μας». Ενώ και ιεράρχες, όπως ο Δημητριάδος Ιγνάτιος, δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους, λέγοντας ότι η αλλαγή της ώρας της Ανάστασης ενδέχεται να επιφέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Στην παρούσα φάση το στοίχημα για την Εκκλησία είναι να «κυλήσουν όλα ομαλά» για να μην υπάρξουν σκηνές συγχρωτισμού έξω από τους ναούς, καθώς και μέσα σ’ αυτούς, κάτι που θα αμαύρωνε την εικόνα της. Στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισε να επιστρατεύσει ακόμη και εθελοντές, οι οποίοι θα επιβλέπουν εντός και εκτός του ναού σχετικά με το εάν τηρούνται αυστηρά τα μέτρα.

Στην εγκύκλιο που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος προς τις Μητροπόλεις δίδονται διευκρινιστικές οδηγίες για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι ναοί από σήμερα έως και τη Δευτέρα του Θωμά.

Μεγάλη προσοχή καλούνται να δείξουν οι ιερείς στην τήρηση των αποστάσεων των δύο μέτρων μεταξύ των πιστών εντός του ναού. Θα ισχύσει η αναλογία ένα άτομο ανά 25 τ.μ., με μέγιστο αριθμό τα εκατό άτομα, ωστόσο πρόθεση της Εκκλησίας ήταν να επιτρέπεται ένας πιστός σε κάθε 15 τ.μ.

Οι ιερείς θα υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε διαγνωστικά τεστ.

Εκκλησίες: Οι ώρες των Ακολουθιών  

Οι Ακολουθίες από σήμερα έως και τη Μεγάλη Τετάρτη θα αρχίζουν στις 18:30, ενώ η Ακολουθία του Νιπτήρος τη Μεγάλη Πέμπτη στις 17:30. Η Ακολουθία του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή θα ξεκινήσει στις 18:00. Η λιτάνευσή του θα πραγματοποιηθεί πέριξ των ναών, δίχως τον σχηματισμό πομπής από τους πιστούς, οι οποίοι θα πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Το «Δεύτε λάβετε φως» θα ακουστεί το Μεγάλο Σάββατο στις εννέα παρά τέταρτο και το «Χριστός Ανέστη» στις εννέα. Οι πιστοί θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν έξω από τους ναούς τηρώντας τις αποστάσεις και την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ.